|
Fondatorul școlii de administrare publică din R. Moldova, Mihail Platon, ar fi împlinit 90 de ani
Astăzi, 2 septembrie, fondatorul școlii de administrare publică din Republica Moldova, Mihail Platon, ar fi împlinit 90 de ani.
Mihail Platon (02.09. 1932, satul Bulboaca, Anenii Noi – 15.02.2011, or. Chișinău) a fost iniţiatorul, fondatorul și primul rector al Academiei de Administrare Publica de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.
A absolvit şcoala medie incompletă în satul natal (1948), Şcoala pedagogică din Bender (1952), Universitatea de Stat din Moldova (1961) şi Şcoala superioară de partid de pe lînga CC al PCUS (or. Moscova) (1971).
Activitatea de munca şi-a început-o în calitate de învaţător, apoi de director de şcoală în raionul Străşeni (1952-1958); între anii 1958-1961 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului raional Străşeni al ULCT din Moldova, iar între anii 1961-1965 - instructor şi organizator comsomolist al Comitetului Central al ULCT din Moldova. În anul 1965 a fost transferat la munca de partid în raionul Floreşti, unde a deţinut pîna în anul 1967 funcţiile de secretar si secretar al doilea al Comitetului raional al PCM; în anii 1967-1969 a lucrat în calitate de preşedinte al comitetului executiv raional Criuleni, iar între anii 1971-1977 - prim-secretar al Comitetului raional Ungheni al PCM. Între anii 1977-1985 a deţinut funcţia de şef al secţiei ştiinţă şi instituţii de învatamînt al Comitetului Central al PCM, iar din 1985 şi pînă în 1993 a lucrat în calitate de preşedinte al comitetului executiv al Sovietului orăşenesc Chisinau de deputaţi ai poporului, vicepreşedinte si prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti, şef de secție și de direcție în Aparatul Guvernului Republicii Moldova, viceministru de stat al Republicii Moldova.
Fiind între anii 1993-2003 primul rector al Academiei de Administrare Publica de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, el a depus o muncă titanică nu numai pentru buna instruire a funcţionarilor publici din republică, dar si pentru dezvoltarea ştiinţei administraţiei publice.
Între anii 2004-2007 a deţinut funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele culturii, învătămîntului şi ştiinţei, iar apoi a lucrat în calitate de Consilier al Prim-ministrului, secretar al Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat.
Mihail Platon nu a deţinut, pur si simplu, nişte funcţii, destul de înalte, a muncit cu adevarat, „a ars" în deplin sens al cuvîntului, fiind exemplu si mobilizîndu-i pe toţi cei din preajmă-i la o muncă cu jertfire de sine. Activitatea sa multilaterala a fost apreciată după merit, fiind decorat cu ordinele „Lenin", „Drapelul Roşu de Muncă", „Prietenia Popoarelor", „Insigna de Onoare", „Ordinul Republicii" și alte distincții.
Institutul American de Date Biografice si Consiliul de Cercetari Stiintifice l-au desemnat „Om al anului 2001”.
Pe parcursul întregii sale vieti Mihail PLATON a trudit neîntrerupt pe altarul științei naționale, devenind doctor habilitat în științe economice, profesor universitar, membru al Academiei de Ştiinţe Pedagogice şi Sociale din Moscova. În anul 2010 i s-a conferit titlul onorific de „Doctor Honoris Causa" al Academiei de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova. Este autor a peste 100 de publicaţii în domeniul administrării publice, inclusiv 15 manuale și monografii, al unui şir de studii și eseuri. Lucrările sale vor fi studiate şi în continuare de generaţii de audienţi ai Academiei și funcţionari publici, ele constituind fundamentul ştiinţei administraţiei din țara noastră.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1654
- Populația:
- 1021 locuitori
Năpădeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Năpădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Ungheni şi la 87 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654.
Comments
(0)