|
Moldova – leagăn al dinastiei Spătaru-Mecinikov, care a adus prosperitate întregii lumi
Portalul Moldovenii.md şi-a propus să valorifice contribuţiile considerabile ale personalităţilor de etnie moldoveni în folosul omenirii, să readucă în atenţia vizitatorilor site-ului lecţiile trecutului, atît de necesare pentru construcţia prezentului şi pentru prefigurarea unui viitor mai bun.
Mari savanţi şi oameni de vază, originari din Moldova, deveniţi cunoscuţi în întreaga lume - dinastia Spătaru-Mecinickov. Ei sînt acei care au marcat istoria deschizîndu-i neamului nostru calea spre culturalitatea mondială.
Dinastia Spătaru-Mecinikov
Dinastia Spătarilor se trage de la Nicolae Milescu-Spătaru (1636-1708) - diplomat, cărturar, tălmăcitor, savant, traducător, teolog, călător și geograf. Provine dintr-o familie de boieri din Moldova, de origine ortodoxă greacă, care a trăit în Principatului Moldovei. Dînsul a intrat în istorie întîi în calitate de spătar la curtea Domnească, la 1659, dar implicîndu-se într-un complot împotriva domnitorului Ştefăniţă Lupu este nevoit să ia drumul pribegiei. Înainte călătorise prin Germania, Franţa, Suedia (de unde a trimis un tratat teologic şi aplogetic, care reprezintă prima lucrare a unui moldovean, tipărită în Franţa). Stă o perioadă la Constantinopol, unde studiază intens, apoi pleacă în Rusia. Aici devine şef al Corpului de tălmaci de pe lîngă Consiliul Diplomatic din Moscova, ajungînd diplomat rus proeminent, om politic. A făcut traduceri ale lucrărilor cu caracter istoric, religios, educativ şi filologic. A militat împotriva jugului otoman şi pentru alăturarea Moldovei la Rusia. În anul 1675 a condus misiunea diplomatică rusă din China. După călătoria întreprinsă în China a redactat un jurnal de călătorie şi „Descrierea Chinei", scrieri valoroase atît din punct de vedere literar, cît şi documentar. Tot Milescu Spătaru s-a numărat printre numeroşii profesori ai lui Petru I, cel Mare, (apărînd în documente ca Spotari Mileştu, căruia i-a fost tăiat nasul ca pedeapsă pentru răscoala împotriva domnitorului).
Nepotul lui Milescu Spătaru, Iurie Milescu, a emigrat în Rusia, împreună cu Dimitrie Cantemir, în anul 1711, după campania nereuşită a lui Petru I în Principatele Dunărene, după care a primit în dar de la ţar o moşie. Fiul acestuia a fost acela, care și-a schimbat numele în Mecinikov. Numele de familie „Mecinikov" fiind un calc de la moldovenescul „spătar" („Spătaru"). Familia Mecinikov a fost inclusă în părțile III şi VI ale Cărţii genealogice a provinciei Harkov, de asemenea aceasta face parte din dinastiile patrimoniului cultural al Rusiei.
Printre descendenţii acestei familii numărîndu-se:
Еvgraf Mecinikov (21 mai 1770 — 22 septembrie 1836) — inginer minier, descoperitor de aur în apropiere de Miass, om de stat, profesor, senator.
Ilia Mecinicov (1810-1878), fiul lui Ivan Evgrafovici Mecinikov şi soţul Emiliei Livovna Mecnikova (fiica scriitorului Lev (Yehuda Leib) Nevahovici, evreu convertit la creștinism) din căsătoria cărora s-au născut 5 copii, dintre care au adus faimă deosebită neamuluiLev Mecnikov (18.05.1838- St. Petersburg- 18.06.1888 Clarens, Elveţia) - filosof, geograf, etnograf, sociolog, călător, pictor, scriitor, diplomat, ofițer, politician, anarhist, participant al mişcării ruso-elvețiene, membru al Mișcării de eliberare națională din Italia, cunoscută sub denumirea de "Risorgimento", este considerat, de asemenea, fondator al geopoliticii ruse şi Ilia Mecinikov (15 mai 1845 - 15 iulie 1916) – biolog (microbiolog, citolog, embriolog, imunolog, fiziolog, patolog), zoolog. Unul dintre întemeietorii microbiologiei, imunulogiei şi embriologiei evoluţioniste. A descoperit în anul 1883 fenomenul fagocitozei, Laureat al Premiului Nobel în domeniul fiziologiei şi medicinei (1908).
De remarcat încă o personalitate aparţinînd aceleeaşi dinastii MecinikovValerian (24.01.1879, Sankt Petersburg - 1944, Moscova), savant sovietic, inginer militar, expert în mecanică teoretică și balistică, profesor.
S-a dovedit că Moldova este o pepinieră de pregătire a cadrelor pentru alte țări. Mii de descenenţi din Moldova s-au văzut nevoiţi să-şi caute o soartă mai bună în străinătate. Dar chiar și în țări străine ei şi-au păstrat rădăcinile, reușind să cucerească lumea cu talentele lor.
Moldovenii ocupau și ocupă posturi importante în structurile de stat ale diferitor țări străine, au făcut şi fac descoperiri științifice importante pentru omenire, devenind unii dintre cei mai bune în domeniile lor, o dovadă concludentă în acest sens fiind dinastia Spătaru-Mecinikov.
Moldova este legată de viața multor figuri celebre ale culturii, literaturii, artei, științei, artei militare, care au proslăvit țara noastră în întreaga lume. Memoria multora dintre aceşti oameni de vază este cinstită prin denumirea străzilor, monumente, muzee și expoziții muzeale.
Cunoaşterea istoriei descendenţilor din Moldova, ne ajută să înțelegem cine sîntem și de ce am devenit anume astfel. Aceste cunoștințe ne oferă lecții gratuite şi ne cer să nu repetăm greșelile comise. Acesta este anume cazul cînd se potriveşte de minune spusa: „fără cunoașterea trecutului, nu este prezent și nici viitor".
Moldova a dat lumii numeroși oameni talentați: fizicieni, gînditori, arhitecți, microbiologi, scriitori. În prezent, în Moldova interesul pentru propria istorie e încă, din păcate, în faza incipientă. Dar avem cu ce ne mîndri. Fără îndoială, Moldova este o țară bogată în talente. O mulțime de artiști, compozitori, actori, sportivi, politicieni, oameni de știință cu renume s-au născut în Moldova sau au rădăcini moldovenești.
Astăzi, v-am vorbit despre dinastia Spătaru-Mecinikov, personalități care au marcat viața intelectuală a Rusiei, Franţei, Italiei etc.... ale căror merite enorme nu pot fi negate. Amprentele lor celebre în istorie exploatează o parte din patrimoniul cultural de excepție acumulat din moşi-strămoşi, care se trag de la personalitatea marcantă, Nicolae Milescu Spătaru, care a valorificat zestrea culturală a neamului nostru, expunînd-o promovînd-o si ducînd-o cu el în diverse colturi ale lumii. Urmaşii lui au scris file întregi în istoria mondială. În lucrările lor sînt promovate idei genral-umane incontestabile şi totodată fiecare dintre ei a contribuit la progresul în diverse domenii de interes ale lor, despre care v-am vorbit mai sus
Fiţi de acord, avem motive să fim mîndri de țara noastră și de genele noastre!
Aceşti oameni au făcut această lume mai bună. Numele lor trebuie să le cunoască fiecare. Mulţi dintre ei merită să fie cunoscuţi, căci fiecare dintre ei a făcut ca viaţa pe Planeta Pămînt să devină mai bună. Ei merită respectul posterităţii şi este cu atît mai important ca Moldova odată ce ţine cont de genialitatea, notorietatea și prestigiul mai multor savanţi să îşi revendice apartenenţa savanţilor la naţiunea moldovenească, inclusiv a dinastiei Spătaru-Mecinikov
Iar odată ce biografia fiecăreia dintre personalităţile amintite mai sus, vorba lui Ilia Mecinikov:"este preţioasă, pentru că reprezintă istoria dezvoltării gîndirii umane, a caracterului şi vieţii, prezentînd întotdeauna un document psihologic interesant...", urmează să revenim cu biografii detaliate ale reprezentanţilor acestei dinastii moldoveneşti, dar şi a altora, care au contribuit la prosperitatea întregii lumi.
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Античный фонтан Антонина (Видео)
- Трёхостровское огневище: тайна древнего кургана на берегу Дона (+Фото)
- Нездоровый образ жизни - удел малообразованных людей
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаубер
- 10 десять продуктов, которые могут помочь вашему телу хорошо пахнуть
- Изюм и вода помогают в чистке печени!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 397 locuitori
Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.
Comments
(0)