22 december 2015, 11:15 Celebrities views 8292
Mariana Cojuhari, designer de haine cu motive tradiționale (Foto)
22 december 2015, 11:15 Celebrities views 8292

Mariana Cojuhari, designer de haine cu motive tradiționale (Foto)

Este vorba despre Mariana Cojuhari - tânăra designer care creează haine cu motive tradiționale moldovenești doar pentru bărbați.

- Povestește-mi un pic despre tine. De unde vine pasiunea ta pentru design?

Sunt masterandă în cadrul facultății de Design Vestimentar. Îmi place foarte mult și nu regret alegerea mea nicio clipă. Uneori, ispirația mă domină și, doamna de la pază, îmi tot aduce aminte că e ora de plecare. Cu toate acestea, drumul spre casă e dedicat gândurilor pentru arta. Ca să înțelegi, eu trăiesc prin ceea ce fac și ador la nebunie asta!

Iar pasiunea pentru arta frumosului a început demult. Cred că îi ereditar și asta pentru că toate femeile din familia mea erau meșterițe iscusite în ale cusutului, brodatului și croșetatului.

- Cum începe cariera ta de designer autohton?

Începe frumos. Începe cu lansarea colecției „Ultima Transhumanță". O colecție cu iz aristocratic și cu o dragoste aparte pentru țară. Fiecare bărbat ce va purta una din piesele din colecție va simți o energie aparte pentru că e făcută pentru oameni speciali, așa cum este și ea.

- Cum a apărut ideea de a crea brandul „Cojocaru"?

Ideea vine de la numele bunelului meu, care-i Cojocaru. M-am gândit să dezvolt o dinastie și un brand cu numele dat ar fi un pas important pentru realizarea ideii.

- Creațiile fiecărui designer au un anumit specific. Ce te deosebește pe tine de ceilalți creatori?

Cu siguranța posibilitatea de combinare a vestimentației tradiționale moldovenești cu acel costum clasic pur bărbătesc. Plus la toate, sumanele sunt haine vechi strămoșești, cărora eu le-am dat o nouă viața, adaptându-le timpului nostru.

- De ce ai ales să creezi anume haine vestimentare în care sunt prezente motivele tradiționale?

Pentru că sunt fascinată de frumusețile mioritice și vreau să le dau o nouă viață, un concept nou. Sunt mândră că sunt născută în Moldova și trebuie s-o promovăm, iar promovarea o facem prin valorificarea elementelor strămoșești atât de impresionante pentru străini.

- Câte colecții ai creat până acum și unde ai avut posibilitatea să le prezinți?

Până la moment, am creat doar colecția „Ultima Transhumanță", pe care am expus-o în cadrul prezentării Tezei de Licență de la Academia de Teatru, Muzică și Arte plastice, unde am luat un 10 cu mențiune. Ulterior, am participat la concursul „Ia Mania", unde mi s-a acordat locul II, iar recent am luat Grand Prix-ul din cadrul concursului „Art Podium".

Mă bucură foarte mult că piesele mele vestimentare nu au rămas vizualizate doar în cadrul concursului, dar apreciate și de cei de peste hotarele țării. Uite, recent, Fuego a procurat două sumane, fiind impresionat de frumusețea lor.

- Ce emoții ai avut atunci când ai primit Grand Prix-ul din cadrul concursului Art Podium?

Bine că orice concurs și oricare competiție te face să ai tot felul de stări. Știu că nu m-am așteptat să iau marele premiu, chiar am fost luată prin surprindere, și, evident, am fost foarte fericită. Plus la toate, asta mi-a oferit un angajament. Îți dai seama că trebuie să corespund și să tot evoluez ca să nu dezamăgesc oamenii care au crezut și cred în mine?

- Ce fel de stofe alegi și ce te inspiră să creezi?

Folosesc lâna naturală și asta pentru că oferă un confort aparte și e perfectă pentru mantourile mele.

Mă inspiră totul. De fapt, noi suntem vizitați foarte des de muză, trebuie doar să înțelegem asta. Mă inspir din porturile noastre naționale, din tradiții și obiceiuri, de la oameni frumoși, de la eleganța bărbaților cu personalitate și lista ar tot continua.

E important să profităm la maxim de aceasta și să valorifică creațiile noastre, pentru că doar așa vor deveni veșnice.

- Care este cel mai dificil moment în procesul de crearea a unui eventual articol vestimentar?

Crearea ornamentului. E un proces foarte migălos, dar care, până la urmă, îmi aduce și cea mai mare plăcere. Iubesc mult ce fac și, astfel, mă încarc de răbdare și trec peste toate dificultățile cu satisfacție.

- Ce părere ai despre domeniul de design și, în general, despre brandurile autohtone din Republica Moldova?

Mă bucur foarte mult că oamenii creează. E important, pentru că doar așa creștem. Cred că mergem pe calea cea bună și chiar încurajez designerii noștri să lupte pentru locul lor sub soare. Avem oameni talentați, dar care trebuiesc valorificați!

- Care sunt scopurile și visurile tale, cum și unde te vezi în viitor?

Scopuri și visuri am, dar vă las în suspans și asta pentru că nu vreau să le sperii. Le las acolo cumincioare să aștepte până ajung să le dau viață.

Unde mă văd? Acolo sus, la stele. Îmi doresc o casă de modă și voi lupta pentru asta. Până atunci lucrez, creez și continui să iubesc Moldova.

Source: zugo.md

Keywords:

tradiții , haine , design

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
1472 locuitori

Plop este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Plop este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 246 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1472 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1599.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.