|
In memoriam Victor Gherlac
Victor Gherlac - actor, regizor de teatru şi pedagog moldovean. S-a născut la 19 ianuarie 1915 în orașul Grigoriopol. Artist al poporului din RSSM (1958). Participant la al doilea război mondial. A absolvit Studioul moldovenesc de pe lîngă Institutul muzical-dramatic "L. Beethoven" din Odesa (1933), iar în 1936-1940 a studiat la Institutul de Stat de artă teatrală "A.V.Lunaciarski" din Moscova (clasa de regie a lui B. Zahava).
Ca actor debutează în rolul lui Baumgarten din "Biruinţa" de S. Lehtţir - spectacolul de inaugurare a Teatrului moldovenesc de Stat din Tiraspol (6.11.1933). Pînă în 1936 întruchipează pe scenă şi alte roluri: Marchizetov ("Între furtuni" de D.Curdin, 1933), Zaev ("Stasia" de M.Rossovskii, 1933), Jevakin ("Căsătoria" de N.Gogol, 1934), Vosmibratov ("Pădurea" de A. Ostrovskii, 1935) ş.a. În 1941 montează spectacolul "Ştefan Bîtcă" de L.Barschi.
În 1943-1963 este actor, regizor şi prim-regizor, iar în 1963-68, 1979-81 - director al Teatrului moldovenesc "A.S.Puşkin"(Teatrul Naţional). La 6 noiembrie 1944 teatrul moldovenesc îşi redeschide cortina la Chişinău cu noua redacţie a piesei "Haiducii", Victor Gherlac fiind unul dintre semnatarii textului (alături de I. Rom-Lebedev) şi al regiei şi interpretul rolului lui Costache.
Montează apoi "O noapte de mai" de N. Gogol (1945), "Sub castanii din Praga" de C.Simonov (1947), "Buzduganul fermecat" de L.Deleanu (1951), "Sînzeana şi Pepelea" de V.Alecsandri (1956), "Pentru căminul familial" de I.Franco (1957), "Dunărea zbucumată" de Em.Bucov(1958), "Ovidiu" de V.Alecsandri (1958), "Regele Lear" de W. Shakespeare (1961), "Casa mare" de I.Druţă (1962), "Eroica" de G. Malarciuc (1964), "Nunta însîngerată" de F.Garcia Lorca (1965) ş.a.
Ca regizor este un adept înflăcărat al şcolii realist-psihologice de interpretare cu vădite nuanţe romantice, descoperind un şir de autori dramatici locali. Victor Gherlac este primul regizor moldovean care a implementat metoda lui Stanislavski. El a început să studieze arta teatrală în oraşul Tiraspol, în studioul lui Aleksandr Adaşev, cunoscut pedagog teatral. La cursurile de dramă ale lui Adaşev de la Moscova şi-a verificat Stanislavski metoda. Ulterior, Gherlac şi-a continuat studiul asupra „sistemei Stanislavki" la GHITIS, la cursurile lui Vasili Sahanovski, iar mai tîrziu - la Boris Zahava. Fiind numit prim-regizor la teatrul muzical-dramatic „A. S. Puşkin" din Chişinău, Gherlac a montat spectacole după piese ale dramaturgilor moldoveni, vest-europeni şi clasicilor ruşi. În orice montare a lui se întrevedeau principiile şcolii Stanislavski. Nu întîmplător Gherlac a fost supranumit „Stanislavski de Moldova".
Victor Gherlac a fost decorat cu Ordinul Lenin, ordinul Drapelul Roşu de Muncă. El este fondatorul Uniunii Teatrale din Moldova, al cărui prim-președinte a fost. La 92 de ani, regizorul își povestea viața într–un volum de memorii intitulat «Durerea și bucuria sufletului meu».
A decedat la 18 august 2007 la Chișinău.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 2729 locuitori
Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.
Comments
(0)