25 september 2013, 13:31 Moldovan reality views 4513
25 september 2013, 13:31 Moldovan reality views 4513

Spitalele raionale se vor tramsforma în centre de reabilitare


Foto: moldpres.md

Spitalele raionale vor fi reprofilate în centre de reabilitare pentru pacienţii cu boli cardiovasculare, alte maladii cronice, pentru persoane în etate şi cu dizabilităţi. În acelaşi timp, pacienţii grav bolnavi se vor trata în spitale regionale. Un proiect de strategie în acest sens se discută astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii, a specificat jurnaliştilor că reforma va începe în curînd şi are drept scop sporirea calităţii serviciilor medicale.

"Primul spital regional va fi creat peste un an - un an şi jumătate la Edineţ. Instituţia va fi dotată cu utilaj performant şi va deservi pacienţii grav bolnavi din patru raioane de nord ale republicii", a spus Usatîi.

În total, în republică urmează a fi create între şase şi nouă spitale zonale. În cadrul acestor spitale, vor funcţiona şi servicii de chimioterapie pentru bolnavii care suferă de cancer.

Potrivit ministrului, în urma reformei, nu va fi închis nici un spital raional din ţară.

James Cercone, consultant la Banca Mondială, a precizat că pentru fondarea unui spital regional sînt necesari circa 40 mln de euro. În acelaşi timp, pentru reprofilarea unui spital raional în centru de reabilitare e nevoie de aproximativ 2,5 mln de euro. Banii urmează a fi viraţi de Banca Mondială, sub formă de credit, precum şi de administraţia publică locală.

Source: moldpres.md

Keywords:

Moldova , medicina , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
609 locuitori

Brătuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Brătuşeni, raionul Edineţ. Satul Brătuşenii Noi este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 16 km de Edineţ şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 609 oameni. Localitatea a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1904.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.