|
Serghei Banari: „Occidentul încearcă să împiedice formarea unei noi lumi, dar aceasta oricum va apărea”
Occidentul global seamănă acum cu Uniunea Sovietică din anii 1980, cînd singurul lucru care se producea calitativ era nomenclatura.
O astfel de opinie a exprimat politicianul, economistul și publicistul Serghei Banari într-un interviu pentru proiectul YouTube „Век абсурда” cu Inessa Dermenji, relatează Noi.md.
Potrivit lui, singurul lucru cu care Occidentul global se descurcă acum cu succes este de a crește funcționari: absolut inutili, absolut corupți, absolut ineficienți.
Politicianul consideră că eficiența Occidentului global, pentru care a fost întotdeauna renumit, a dispărut în totalitate, și-a pierdut punctele forte pentru care era renumit, nu a căpătat altele noi și s-a pomenit într-un impas fără sfîrșit.
Serghei Banari crede că orice acțiune a Occidentului global, la dreapta sau la stînga, înainte sau înapoi, va avea întotdeauna consecințe negative pentru el.
În opinia sa, acum, în aceste vremuri grele, se formează alianțe care vor fi iconice pentru următorii 20-50 de ani.
Vorbind despre ce fel de alianțe sînt acestea, politicianul, economistul și publicistul a spus că este foarte sceptic în privința Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), în ciuda tuturor declarațiilor politice, deoarece OCS presupune conducerea absolut intransigentă a Chinei în acest proiect. „Drumul mătăsii” și toate celelalte au apărut în cadrul acesteia.
”Nu cred că o lume multipolară presupune formarea unor uniuni economice în care o țară pronunțată își asumă funcții și drepturi pronunțate de lider și, în consecință, le lasă pe toate celelalte la nivelul de secundare. Acest lucru nu se prea încadrează în conceptul de lume multipolară”, a spus Serghei Banari.
Totodată, el consideră că BRICS este un demo-model care se consideră drept o alternativă directă a AUKUS, G7, aceeași UE și tuturor instituțiilor Occidentului global.
Însă politicianul nu vede în BRICS o bază pentru, să zicem, o nouă Organizație a Națiunilor Unite. În plus, și Banca de Dezvoltare BRICS, care respectă sancțiunile Occidentului, ridică foarte multe semne de întrebare.
”În prezent există arhitecturi temporare, dar ele sînt necesare. Este aproximativ ca înainte de a construi o navă mare, cînd în institutele de cercetare se fac copii mici și, în consecință, acestea sînt testate - stabilitate, valuri și așa mai departe. BRICS este anume un astfel de model, care în acest moment este vital”, a declarat Serghei Banari.
El consideră că în același timp vor exista și alianțe fundamental noi, ale căror contururi abia se întrevăd. Astfel, Rusia a încheiat o alianță strategică cu Iranul.
Politicianul a menționat că acesta este singurul aliat care va juca un rol crucial în următorii 10-20 de ani. În primul rînd, este vorba despre conectarea cu coridorul de transport internațional Nord-Sud. În consecință va avea loc scurtarea drumului, reducerea costului de producție și a timpului transportării bunurilor și serviciilor prin Iran, atît din India, cît și de pe continentul african. Este un concurent direct al Drumului Mătăsii. Este un concurent direct al rutelor logistice occidentale prin Turcia și Canalul Suez.
”Toate acestea ne arată că Occidentul încearcă să împiedice formarea unei lumi noi. Lumea nouă nu este doar un slogan frumos. Lumea nouă înseamnă alianțe noi. Alianțe care sînt puternice și de lungă durată. Dacă ne vom uita cu atenție la ceea ce înseamnă alianța dintre Rusia și Iran, pentru o secundă, este Yemen, Siria, Irak, Palestina - un nou stat. Apropo, nu demult a părut informații conform cărora Abbas, liderul Autonomiei Naționale Palestiniene, a fost invitat la summitul BRICS din octombrie. Și există probabilitatea că, după cum a declarat ambasadorul Palestinei la Moscova, în urma acestei participări la summit, Palestina va depune cerere de aderarea la BRICS”, a subliniat Serghei Banari.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 998 locuitori
Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.
Comments
(0)