08 august 2024, 16:00 Moldovan reality views 1216
Vasili Chirtoca: Propun să ne gîndim nu de ce Europa are nevoie de noi, ci de ce noi avem nevoie de Europa. P. 3
08 august 2024, 16:00 Moldovan reality views 1216

Vasili Chirtoca: Propun să ne gîndim nu de ce Europa are nevoie de noi, ci de ce noi avem nevoie de Europa. P. 3

(Continuare. Începutul - la 23.07.2024 și 01.08.2024)

Cunoscutul antreprenor Vasili Chirtoca a fost oaspetele programului televizat "По фактам" cu Iulia Fiodorova. S-a discutat nu numai despre business și problemele economiei autohtone, dar și subiecte mai globale. Cum poate o republică mică și dependentă să-și apere suveranitatea și să nu fie atrasă într-un conflict străin intereselor noastre? Este posibil oare să fii optimist în situația actuală și de ce fel de președinte are nevoie Moldova?

- Ca un fir roșu, subiectul patriotismului trece prin toate interviurile Dvs. E un subiect foarte important. Cine este patriotul Moldovei de astăzi?

- Patriot al țării de azi este cel care vede în această țară propriul viitor, viitorul familiei sale, viitorul copiilor săi și face totul pentru ca această țară să fie mai bună, pentru ca el să fie de folos acestei țări, să-și coreleze toate acțiunile anume astfel, pentru că, desigur, sarcina principală a oricărui bărbat și nu numai, - a femeilor la fel, bineînțeles, - este familia, copiii. Pentru un bărbat, pe locul doi stă munca, probabil. Și pe locul trei - prietenii, probabil. Dar tot ceea ce facem pentru familiile noastre, tot ceea ce facem pentru colectivele noastre, cred că trebuie să fie corelat cu tot ce am spus. Atunci ne putem numi patrioți.

- Într-un interviu, spuneați că trebuie să decidem: cine suntem, de unde venim, cum ne numim și cum ne vom dezvolta suveranitatea. Trebuie să consolidăm suveranitatea și să dezvoltăm optimismul națiunii. Mi-a plăcut foarte mult asta, așa că nu pot să nu citez: cred că optimismul națiunii trebuie să-l dezvolți în orice condiții și pe această bază – să creezi proiecte de dezvoltare, să-ți îmbunătățești viața și viața urmașilor tăi. Ce anume numiți Dvs. proiecte de dezvoltare?

- De-aș avea posibilitate, i-aș sfătui pe unii dintre liderii țării noastre să creeze măcar un Comitet de Stat pentru Planificare.

- Tot faceți aluzie la Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste …

- Bine, dar cum se poate fără planificare? Este imposibil! Cum poți dezvolta țara fără a înțelege ce ne dorim să vedem măcar peste 20 de ani? Este imposibil! Astfel de organisme sunt absolut necesare în sistemul de administrare publică.

Mai există un șir de alte comitete de stat, care au existat în URSS și care trebuie renăscute. De ce nu ne-a reușit cu Academia de Științe? Pentru că nu exista un organism, care să stabilească sarcini pentru Academia de Științe, care să o facă să lucreze. Ei înșiși își stabileau sarcini, fierbeau în suc propriu, da în URSS de aceste probleme se ocupa Comitetul de Stat pentru Știință și Tehnologie (CSȘT).

Așa că, fără îndoială, statul trebuie să planifice. Și trebuie să existe un consens național asupra acestor planuri. Din punctul meu de vedere, problema noastră principală este lipsa ideilor unificatoare. Ne lipsesc valorile comune, în jurul cărora să ne putem uni. Anume asta ne face așa de vulnerabili în fața influențelor externe. Ni se impun ideologii străine, care nu au nimic comun cu adevăratele noastre valori, și noi pierdem timp și energie în dezbateri inutile.

Însă noi nu ne-am determinat asupra principalului lucru. Cine suntem noi cu adevărat? Pe ce trebuie să se bazeze temelia unui stat tînăr, care renaște? Am mai spus asta. A fost o conferință a istoricilor, la care eu, un inginer-mecanic, am vorbit și am arătat că problema-cheie este că denumirea statului, a limbii de stat și a națiunii constitutive trebuie să coincidă. Îmi amintesc, că această definiție a fost dedusă de oamenii de știință occidentali. Și acolo unde Occidentul a consultat statele tinere, să zicem, în Iugoslavia, a apărut acolo în 2007 limba muntenegrenă, deși este limba pur sîrbă, scrisă cu caractere latine. Da în a.2013 a apărut limba bosniacă. Și aceștia-s sîrbi musulmani. Probabil, degrabă va apărea kosovara. Dar în a.2001, din lista care includea peste cinci mii de limbi, a fost exclusă moldoveneasca. De ce? Pentru că în vecinătate există un stat influent, prietenos cu noi.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

Vasilii Chirtoca , Europa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
560 locuitori

Bezeda este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Bezeda este un sat mic, situat pe malul Prutului, la o distanţă de 33 km de oraşul Briceni, la 25 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 248 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 560 de oameni. Satul Bezeda a fost întemeiat în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.