|
Iurie Ciocan, despre inițiativa votului prin corespondență: "Este un proiect de lege scris în grabă. Riscurile de manipulare cresc înzecit"
Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comentat pentru Noi.md inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind pilotarea votului prin corespondență.
"Este un proiect de legea scris în grabă, aparte de Codul Electoral. Deci, se sparge unicitatea legislației electorale.
Se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu.
Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.
Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale.
Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan.
Amintim că recent un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. "Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special, în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari", au menționat deputații.
Președinta Maia Sandu a menționat și ea că nu vede o problemă în schimbarea Codului Electoral în acest sens, chiar dacă suntem în an electoral. După mai multe critici privind această inițiativă, șeful cabinetului președintei, Adrian Băluțel, a spus că proiectul eprezintă o promisiune făcută moldovenilor plecați peste hotare.
Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va asigura transparența la fiecare etapă legislativă pînă la implementarea proiectului. Prima rundă de negocieri pe marginea acestuia va avea loc în data de 7 martie, fiind așteptate toate instituțiile interesate.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- О нем веками ничего не знали: ученые нашли в Мексике город, основанный 2000 лет назад
- Школьники строят дома для котов (+Видео)
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1886
- Populația:
- 227 locuitori
Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.
Comments
(0)