27 december 2023, 15:00 Moldovan reality views 1127
Școlile în raioane: Cîți bani vor primi părinții care vor alege o instituție mai mare
27 december 2023, 15:00 Moldovan reality views 1127

Școlile în raioane: Cîți bani vor primi părinții care vor alege o instituție mai mare

Calitatea cadrelor didactice, lipsa de motivație a profesorilor pentru a genera rezultate sînt cîteva dintre vulnerabilitățile sistemului de învățămînt general, afirmă reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, care își propun să crească performanța în acest domeniu. Astfel, se va investi în dezvoltarea școlilor moderne la nivel de raion, iar părinții vor fi susținuți financiar în cazul în care aleg o școală cu un număr mai mare de elevi pentru copilul lor.

O altă vulnerabilitate a sistemului o constituie profesorii polivalenți, cei recalificați pentru a acoperi toate disciplinele școlare și deficitul din sistem, a afirmat Secretara de Stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru. Aceasta a explicat și necesitatea reconfigurării instituțiilor de învățămînt, deoarece în prezent există mai multe școli mici, care însă nu generează performanță, iar elevii nu sînt competitivi.

Potrivit reprezentantei ministerului de resort, vor fi oferite indemnizații de aproximativ 50 de euro pentru copiii care vor alege să meargă într-o instituție de învățămînt mai mare. La fel, pentru acest lucru urmează ca în prima jumătate a anului 2024 să fie procurate 70 de autobuze școlare, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„Vom susține acei părinți, care își doresc ca copilul lor să nu învețe într-o școală mică, care nu are sala de sport și nu are sală de calculatoare. Sau nu are profesor la toate disciplinele și vrea ca copilul său să meargă în satul vecin sau în centrul raional. Vom susține cu un sprijin pentru părinți care va fi aproximativ de 50 de euro. Banii vor veni din bugetul central prin sistemul de alocații sociale. Școlile vor da raportul de frecvență a copilului, părintele va primi pe card banii destinați pentru transport și pentru tot ce îi trebuie acestui copil”.

Valentina Olaru mai spune că ministerul își propune reconceptualizarea curriculei școlare, astfel încît să implice experți din afara țării în acest proces. La fel, de la întîi septembrie 2024, în școli vor exista mentori care să ofere sprijin profesorilor, pentru a spori calitatea studiilor și a cadrelor didactice.

Amintim că, potrivit unei analize, 80 % dintre școlile din Republica Moldova au un număr de copii mult mai mic decît media națională, de 275 de copii per instituție.

Source: noi.md

Keywords:

scoala , bani , parinti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
1416 locuitori

Morozeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Morozeni și Breanova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1416 oameni. Satul Morozeni a fost menționat documentar în anul 1518.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.