11 february 2023, 14:00 Moldovan reality views 1446
Părintele Vitalie: Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest, și încă destul de nereușit
11 february 2023, 14:00 Moldovan reality views 1446

Părintele Vitalie: Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest, și încă destul de nereușit

Protestul Mitropoliei Basarabiei față de caterisirea de către Mitropolia Moldovei a șase preoți care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc și arată că situația aici este extrem de politică, nu religioasă.

O astfel de opinie pentru Noi.md a exprimat părintele Vitalie (Șincari) al bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău, comentînd decizia Mitropoliei Moldovei și reacția Mitropoliei Basarabiei la aceasta.

El a menționat că Biserica, ca orice organizație, are propriul statut, care conține reguli care se referă la viața sa internă și sînt reguli canonice care există din vecii vecilor, de cînd a apărut Biserica Ortodoxă în lume, care sînt respectate de toți Mitropoliții și sînt obligatorii, luate în considerare în situația în care judecata din interiorul bisericii se ocupă de ilegalitatea sau incorectitudinea anumitor acțiuni.

Părintele Vitalie a explicat că procedura de tranziție este prevăzută în Statutul Bisericii și dacă un preot dorește să treacă de la o biserică la alta, de exemplu, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, atunci aceasta se face conform regulilor de tranziție.

"Orice act insidios de încălcare a unor astfel de reguli este o încălcare absolut clară și necesită măsuri disciplinare. Este ca și cum un membru al unei fracțiuni a Parlamentului ar trece într-o altă fracțiune. Aici avem aceeași situație. Prin urmare, spunem și explicăm clar faptul răspopirii preoților, că trecerea la o altă Biserică este o încălcare a regulilor, limitelor și cadrului Bisericii, iar noi, ca oameni de unde ei au provenit, de la care au primit preoția, distincții, declarăm că prin acest act au încălcat regulile vieții bisericești la nivel intern și la nivelul întregii Biserici, și îi excomunicăm de noi înșine, îi privăm de demnitate și distincții", a subliniat părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.

Potrivit acestuia, conform Statutului, conform regulilor, o altă Biserică nu are dreptul să primească preoți excomunicați, interziși sau botezați în Biserica lor natală.

"Dar datorită faptului că situația de aici este una extrem de politică, nu religioasă, este clar de ce Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest și încă unul absolut nereușit. Mie în locul lor mi-ar fi rușine să scriu astfel de proteste, pentru că protestul lor nu a fost canonic. În el ei vorbesc despre componenta națională a Bisericii, uitînd că Biserica este supranațională, în ea nu există nici greci, nici evrei, și faptul că flutură regula că vor să fie identici cu românii și pentru aceasta trec la biserica românească identică - este ridicol, pentru că Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei este o formațiune multinațională a Bisericii. Ea include mii de naționalități. Eu sînt preot evreu. Și nu se întîmplă nimic, cumva locuiesc aici și chiar sînt preot. Prin urmare, protestul Mitropoliei Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc. Adică, ei de-ar fi adus măcar niște reguli bisericești...", a remarcat părintele Vitalie.

El a subliniat că Mitropolia Moldovei a precizat clar regulile conform cărora un preot care trece în mod trădător la o altă epahie sau încalcă legătura canonică, este excomunicat din biserica sa, i se interzice să oficieze slujbe în biserică.

"Așadar, din punct de vedere tehnic totul este simplu și clar. Mitropolitul nostru, Sinodul nostru au dreptul să facă acest lucru. Un alt lucru este că Mitropolia Basarabiei, prin răspunsul lor în această situație, și-a arătat fața, a arătat că este interesată de proiectul pur politic. Adică "Moldova este România. România este de sortul întîi. Vă vom obliga să fiți români". Acest lucru este în avantajul realității politice de astăzi. Autoritățile îi vor aplauda. Au primit înregistrarea. Tehnic, zona pentru scandaluri este deschisă, ne vom "distra" nu doar un an", a spus părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.