|
Părintele Vitalie: Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest, și încă destul de nereușit
Protestul Mitropoliei Basarabiei față de caterisirea de către Mitropolia Moldovei a șase preoți care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc și arată că situația aici este extrem de politică, nu religioasă.
O astfel de opinie pentru Noi.md a exprimat părintele Vitalie (Șincari) al bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău, comentînd decizia Mitropoliei Moldovei și reacția Mitropoliei Basarabiei la aceasta.
El a menționat că Biserica, ca orice organizație, are propriul statut, care conține reguli care se referă la viața sa internă și sînt reguli canonice care există din vecii vecilor, de cînd a apărut Biserica Ortodoxă în lume, care sînt respectate de toți Mitropoliții și sînt obligatorii, luate în considerare în situația în care judecata din interiorul bisericii se ocupă de ilegalitatea sau incorectitudinea anumitor acțiuni.
Părintele Vitalie a explicat că procedura de tranziție este prevăzută în Statutul Bisericii și dacă un preot dorește să treacă de la o biserică la alta, de exemplu, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, atunci aceasta se face conform regulilor de tranziție.
"Orice act insidios de încălcare a unor astfel de reguli este o încălcare absolut clară și necesită măsuri disciplinare. Este ca și cum un membru al unei fracțiuni a Parlamentului ar trece într-o altă fracțiune. Aici avem aceeași situație. Prin urmare, spunem și explicăm clar faptul răspopirii preoților, că trecerea la o altă Biserică este o încălcare a regulilor, limitelor și cadrului Bisericii, iar noi, ca oameni de unde ei au provenit, de la care au primit preoția, distincții, declarăm că prin acest act au încălcat regulile vieții bisericești la nivel intern și la nivelul întregii Biserici, și îi excomunicăm de noi înșine, îi privăm de demnitate și distincții", a subliniat părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.
Potrivit acestuia, conform Statutului, conform regulilor, o altă Biserică nu are dreptul să primească preoți excomunicați, interziși sau botezați în Biserica lor natală.
"Dar datorită faptului că situația de aici este una extrem de politică, nu religioasă, este clar de ce Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest și încă unul absolut nereușit. Mie în locul lor mi-ar fi rușine să scriu astfel de proteste, pentru că protestul lor nu a fost canonic. În el ei vorbesc despre componenta națională a Bisericii, uitînd că Biserica este supranațională, în ea nu există nici greci, nici evrei, și faptul că flutură regula că vor să fie identici cu românii și pentru aceasta trec la biserica românească identică - este ridicol, pentru că Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei este o formațiune multinațională a Bisericii. Ea include mii de naționalități. Eu sînt preot evreu. Și nu se întîmplă nimic, cumva locuiesc aici și chiar sînt preot. Prin urmare, protestul Mitropoliei Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc. Adică, ei de-ar fi adus măcar niște reguli bisericești...", a remarcat părintele Vitalie.
El a subliniat că Mitropolia Moldovei a precizat clar regulile conform cărora un preot care trece în mod trădător la o altă epahie sau încalcă legătura canonică, este excomunicat din biserica sa, i se interzice să oficieze slujbe în biserică.
"Așadar, din punct de vedere tehnic totul este simplu și clar. Mitropolitul nostru, Sinodul nostru au dreptul să facă acest lucru. Un alt lucru este că Mitropolia Basarabiei, prin răspunsul lor în această situație, și-a arătat fața, a arătat că este interesată de proiectul pur politic. Adică "Moldova este România. România este de sortul întîi. Vă vom obliga să fiți români". Acest lucru este în avantajul realității politice de astăzi. Autoritățile îi vor aplauda. Au primit înregistrarea. Tehnic, zona pentru scandaluri este deschisă, ne vom "distra" nu doar un an", a spus părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1773
- Populația:
- 1150 locuitori
Rediul Mare este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Rediul Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 228 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1150 de oameni. Satul Rediul Mare a fost menționat documentar în anul 1773.
Comentarii
(0)