|
Anatol Fetescu: Limba moldovenească va exista
Limba moldovenească va exista în Ucraina, atîta timp cît normele democratice de asigurare a drepturilor minorităților naționale vor fi în vigoare în Europa.
Aceasta este replica dată de Anatol Fetescu, Preşedintele Asociaţiei naţional-culturală a moldovenilor „Luceafărul” din regiunea Odesa, prim-ministrului României Marcel Ciolacu care a cerut recunoașterea limbii moldovenești ca fiind inexistentă.
Marcel Ciolacu a declarat recent că limba moldovenească nu a existat niciodată și că limba moldovenească este "o invenție a Federației Ruse pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei".
Drept răspuns, Anatol Fetescu a menționat că limba moldovenească a existat cu mult înaintea formării statului român.
”Domnule Prim-Ministru Ciolacu, Ucraina nu este România: legea este mai presus de toate!
Cîteva explicații cu privire la declarația tare a premierului român, Domnul Ciolacu: „Vreau să-i mulțumesc premierului Şmîgali... pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei limbi moldovenești... din acest moment, există o singură limbă oficială la nivel internațional – limba română. ... „Limba moldovenească” a apărut în timpul URSS”
În primul rînd, limba moldovenească a existat cu mult înainte de apariția statului român pe harta Europei (1866) și cu atît mai mult a URSS. Limba română a fost aprobată ca limbă de stat în România abia în 1923.
În al doilea rînd, declarația comună subliniază că problema va fi rezolvată ținînd cont de toate aspectele juridice.
Și asta înseamnă că trebuie luate în considerare toate recensămintele populației din Basarabia istorică și Ucraina, în care se indică faptul că moldovenii se identifică drept moldoveni și își numesc limba maternă moldovenească. În continuare, ar trebui să fim atenți la Articolul 3 din Convenția privind drepturile fundamentale ale grupurilor naționale europene care determină:
1. Grupurile naționale au dreptul la protecție împotriva oricărei amenințări la adresa existenței lor. Ei au dreptul la respectarea, protejarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor.
2. Cei care aparțin unui grup național (denumite în continuare „grupuri”) au dreptul de a-și exprima liber, păstra și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică, de a-și păstra și de a dezvolta cultura în toate aspectele ei și trebuie să fie liberi de orice tentativă de asimilare împotriva voinţei lor .
3. Statele trebuie să refuze să ducă și să încurajeze orice politică care vizează asimilarea grupurilor naționale...
Mai mult, există Carta europeană a limbilor regionale sau limbilor minoritare. Este în vigoare şi LEGEA UCRAINEI „Cu privire la ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau limbilor minoritare”, care a determinat că Ucraina a ratificat și aplică prevederile sale limbilor următoarelor minorități naționale ale Ucrainei: belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, evreiască, tătară din Crimeea, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară
Astfel, moldovenii din Ucraina, pe de o parte, nu doresc să se recunoască drept români și să identifică drept moldoveni, numindu-și limba maternă - moldovenească. În al doilea rînd, au bază istorică pentru aceasta - memoria istorică și sprijinul juridic ucrainean și internațional.
Ținînd cont de cele subliniate mai sus, declarația tare a premierului român, domnul Ciolacu, o considerăm drept presiune asura moldovenilor, încercarea de a se implica în treburile interne ale comunității moldovenești și ale Ucrainei în ansamblu, impunerea ideologiei României Mari Ucrainei. Astfel domnul Ciolacu încălcă Convenția privitor la drepturile fundamentale ale grupurilor naționale europene semnată de însăşi România.
Deci, domnule Ciolacu, LIMBA MOLDOVENEASCĂ va funcționa în Ucraina atîta timp cît normele democratice de asigurare a drepturilor minorităților naționale vor fi în vigoare în Europa”, se arată în postarea lui Fetescu.
Reamintim, oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 1302 locuitori
Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.
Comments
(0)