10 november 2023, 14:00 Moldovan reality views 1500
Ostalep:
10 november 2023, 14:00 Moldovan reality views 1500

Ostalep: "Eu nu vreau în așa Uniune Europeană"

De la aceea că în spațiul public, autoritățile ne vorbesc permanent despre integrarea europeană, viața mai bună nu va deveni, spune politologul și expertul în securitate Valeriu Ostalep.

Analistul de este de părere că cei mai mulți adepți ai integrării europene, chiar din rîndul oficialilor nu înțeleg pînă la capăt mecanismul de integrare și procesele pe care le implică. Ostalep a mai precizat că Uniunea Europeană a prezentat interes cu 10-20 de ani în urmă.

"Pentru noi se face intenționat o campanie de dezinformare, cînd ni se spune că e de ajuns să vorbești despre Uniunea Europeană, ca și cum ai repeta de dimineața pînă seara același cuvînt și o să fie de la asta viața mai bună. Asta doar e o prostie! Membru al UE trebuie să devii conștient, să înțelegi cum asta funcționează. Cum credeți, cîți oameni din Moldova știu cum funcționează UE? Poate 1%. Deputații și miniștrii nu cunosc cum funcționează Uniunea Europeană. Acolo nu sînt numai drepturi, dar și obligațiuni. Ei trebuie să explice care e problematica, cum anume au de gînd să ajungă în UE, mai ale cu toți cei pe care îi numesc inamici și agenți. Dar cu noi voi ce veți face? O să ne împușcați? Dar eu am dreptul, de exemplu, să nu vreau ceea ce se întîmplă.? Eu nu vreau în așa Uniunea Europeană

UE prezenta pentru mine interes cu 15-20 de ani în urmă, prin modelul de respectare a regulilor. Da, în Moldova nu se respectau regulile, și în zona noastră în general, dar acolo se respectau. Dar atunci cînd eu văd că UE erodează geopolitic și se implică deja în conflicte mari pentru zone de influență și începe să uite de oricare reguli și nu le pasa de propriile reguli, au uitat și de criteriile de aderare la UE. Unul dintre criterii, de exemplu, e că candidatul trebuie să aibă o economie care să concureze cu țările membre ale UE. Dvs. vă imaginați unde suntem noi azi? Care e starea democrației la noi în Moldova. Ce bătaie de joc de opoziție vedem azi la noi din tote punctele de vedere", a menționat Valeriu Ostalep la emisiunea "7 zile" de la Cinema 1.

Ostalep a făcut referire la o serie de încălcări grave admise de guvernare, în timp ce continuă promovarea retoricii de integrare europeană.

"Eu nu sînt împotrivă că în Moldova sînt forțe care au drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană. Ea are dreptul să există această opțiune, dar aceste forțe aș vrea să lucreze în acest domeniu, dar nu să privatizeze complet, la nivel de dictatură, puterea în R.Moldova, să calce în picioare Constituția în fiecare zi. Pe mine asta mă afectează deja ca cetățean. Și să nu respecte nicio regulă și să distrugă prin oricare metodă oricine deschide gura: și presa, și în paralel, nefăcînd nimic pentru afaceri, vînzînd interesele noastre. Eu am dreptul să mă întreb: precis Moldova spre Uniunea Europeană merge, sau spre dispariție?", s-a întrebat Ostalep.

Analistul a mai remarcat că integrare europeană o să avem atunci cînd o să fim suficient de puternici ca să concurăm cu ei.

"Naivitatea asta că stă undeva stă Franța sa Portugalia și se gîndesc cum să ne ușureze aici viața este o tîmpenie, o prostie. Noi o s ne integrăm atunci cînd o să discutăm cu ei la egal, dar nu atunci cînd o să ne invadeze cu mii de consilieri care primesc de la 5000 la 10.000 de euro ca să ne sfătuie, dar pe cine ei sfătuie?", a mai spus Ostalep.

Source: noi.md

Keywords:

Valeriu Ostalep , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.