|
Femeile însărcinate pot beneficia de salariu și indemnizație în perioada concediului de maternitate
Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate acordată lunar, conform noilor prevederi ale cadrului normativ, aprobate recent. Precizările au fost făcute de Ministerul Muncii și Protecției Socialele în cadrul recentei rubrici lansate „Întrebarea săptămînii”.
Continuarea sau reluarea activității de muncă se face în baza cererii scrise a salariatei, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de instituția medico-sanitară la care se află la evidență, și de comun acord cu angajatorul. Activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu poate depăși 36 de săptămîni de sarcină, transmite moldova1.
„Concediu de maternitate, care include concediul prenatal și concediul postnatal, se acordă începînd cu a 30-a săptămînă de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei și mai mulți copii, indemnizația de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămîni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice”, reamintește instituția.
Pe perioada concediului de maternitate, femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate care se acordă lunar, în mărime de 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat. Totodată, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate poate fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina o valoare mai mare a indemnizației de maternitate.
De această indemnizație beneficiază și femeile neasigurate, din contul venitului asigurat al soțului, dacă acesta confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani sau de cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.
Amintim că la sfîrșitului lunii decembrie 2022, deputații au aprobat un proiect de lege privind unele modificări la Codul Muncii și care au intrat în vigoare la 1 martie.
Pînă atunci, femeile care decideau să iasă la muncă pe perioada concediului de maternitate puteau beneficia doar de salariu, nu și de indemnizație.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1492
- Populația:
- 476 locuitori
Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.
Comments
(0)