|
Femeile însărcinate pot beneficia de salariu și indemnizație în perioada concediului de maternitate
Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate acordată lunar, conform noilor prevederi ale cadrului normativ, aprobate recent. Precizările au fost făcute de Ministerul Muncii și Protecției Socialele în cadrul recentei rubrici lansate „Întrebarea săptămînii”.
Continuarea sau reluarea activității de muncă se face în baza cererii scrise a salariatei, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de instituția medico-sanitară la care se află la evidență, și de comun acord cu angajatorul. Activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu poate depăși 36 de săptămîni de sarcină, transmite moldova1.
„Concediu de maternitate, care include concediul prenatal și concediul postnatal, se acordă începînd cu a 30-a săptămînă de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei și mai mulți copii, indemnizația de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămîni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice”, reamintește instituția.
Pe perioada concediului de maternitate, femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate care se acordă lunar, în mărime de 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat. Totodată, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate poate fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina o valoare mai mare a indemnizației de maternitate.
De această indemnizație beneficiază și femeile neasigurate, din contul venitului asigurat al soțului, dacă acesta confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani sau de cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.
Amintim că la sfîrșitului lunii decembrie 2022, deputații au aprobat un proiect de lege privind unele modificări la Codul Muncii și care au intrat în vigoare la 1 martie.
Pînă atunci, femeile care decideau să iasă la muncă pe perioada concediului de maternitate puteau beneficia doar de salariu, nu și de indemnizație.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1485
- Populația:
- 8644 locuitori
Băcioi este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Băcioi, Străisteni și Brăila. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8644 de oameni. Satul Băcioi a fost menționat documentar în anul 1485.
Comentarii
(0)