09 june 2023, 16:00 Moldovan reality views 1879
BOP: scade numărul cetățenilor care-și doresc aderarea la UE
09 june 2023, 16:00 Moldovan reality views 1879

BOP: scade numărul cetățenilor care-și doresc aderarea la UE

Scăderea numărului cetățenilor Republicii Moldova care ar vota la un eventual referendum pentru aderarea la UE poate fi explicată prin situația social-economică dificilă.

Este opinia experților Vlad Kulminschi și Alexandru Flenchea, după ce datele Barometrului Opiniei Publice au arătat că numărul celor care-și doresc aderarea la UE a scăzut pînă la 47%. Potrivit foștilor vicepremieri pentru Reintegrare, pentru a nu admite ca euroscepticismul să cuprindă o mare parte a societății, eforturile guvernanților ar trebui orientate spre ridicarea nivelului de trai al cetățenilor, notează IPN.

Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, la un eventual referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 47% ar selecta prima opțiune, iar 32,5% – pe cea de a doua. Numărul euroscepticilor este mult mai mare față de anul 2021, cînd 56% dintre respondenți au spus că susțin aderarea țării la UE.

„Acest lucru se explică prin situația social-economică destul de dificilă. E necesară o atenție maximă la situația economică. Asta trebuie să fie miza tuturor eforturilor. N-am dubii în privința alegerilor prezidențiale. Cred că în acest timp e, practic, imposibil să crești un alt lider, un rival real pentru Maia Sandu. Dar iată la parlamentare avem o incertitudine maximă. Dacă situația social-economică nu se va îmbunătăți pînă la parlamentare, e greu de anticipat ce se va întîmpla. Să ne imaginăm că va veni la putere o alianță care va reprezenta un pericol direct și real pentru Ucraina, România, Uniunea Europeană. Vom avea haos. E posibil ca Republica Moldova să intre în zona de război și incertitudine maximă. De aceea, este important să vedem necesitățile reale ale oamenilor și ele nu se referă la justiție”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Și ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că situația social-economică precară determină cetățenii să-și piardă încrederea în retorica proeuropeană. Potrivit fostului vicepremier, cetățenii o duc acum mai greu decît în anul 2021.

„Chiar și acum avem o inflație de 10% ceea ce oricum este destul de mult și această inflație de 10% vine peste inflația de 34% de acum un an. Ceea ce înseamnă că în decurs de doi ani moldovenii au sărăcit aproape în jumătate. Ajutoarele care au venit au făcut în așa fel încît să fie resurse energetice, ca oamenii să nu înghețe la propriu, dar nivelul de viață al oamenilor a scăzut ”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat în perioada 9-23 august pe un eșantion de 1 215 persoane cu vîrstă de 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3%.

Source: noi.md

Keywords:

aderare , UE , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.