13 july 2023, 14:00 Moldovan reality views 1563
Valeriu Ostalep:
13 july 2023, 14:00 Moldovan reality views 1563

Valeriu Ostalep: "Restricționarea libertății de exprimare, nu este o greșeală"

În Moldova este restricționată libertatea de exprimare, iar această tendință se resimte peste tot.

O astfel de opinie a exprimat politologul, analistul, expertul în securitate Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii "Без галстуков" de pe canalul N4, relatează Noi.md .

"Tendința de restricționare a libertății de exprimare în Republica Moldova se resimte peste tot. În primul rînd, se simte dorința conducerii politice de a închide tuturor gura, iar această dorință se simte. Uneori pot exista greșeli atunci cînd nici măcar nu înțelegi ce faci. Dar restricționarea libertății de exprimare nu este o greșeală din partea lor. Ei fac acest lucru nu pentru că nu înțeleg. Ei își doresc foarte mult acest lucru, ei vor cît mai mult posibil să închidă gura tuturor", a subliniat Valerii Ostalep.

Potrivit lui, este important să atragem atenție la instrumentele pe cere ei le folosesc în acest scop și unde se află în acest moment prietenii europeni ai Moldovei.

"Ei tac, ca de obicei, pe ei nu-i deranjează ceea ce văd. Ei bine, este clar că, de dragul integrării europene, trebuie de închis gura tuturor, nu poți critica pe nimeni, foarte "european", a spus politologul, analistul, expertul în securitate.

El a subliniat că instrumentele utilizate de autorități în acest scop sînt Consiliul Audiovizualului împreună cu președinta acestuia, Liliana Vițu.

"Sper că Uniunea Europeană va fi la fel de tăcută și cu următorul guvern, cînd vor trebui folosite exact aceleași principii în raport cu alte televiziuni. Să tacă și atunci, cuvînt cu cuvânt, milimetru cu milimetru. Autoritățile folosesc Consiliul Audiovizualului ca instrument. Aceasta este o josnicie totală. Nu mai vorbesc deja despre grosolănie, cum acest Consiliu vorbește cu oamenii. Voi sînteți doar personal de întreținere care trebuie să urmărească, să monitorizeze. Iar ei și-au asumat rolul și cred că știu tot, care este adevărul, ce este bine, ce este rău. În întreaga istorie a omenirii, nu s-a ajuns încă la asta, cele mai luminate minți din lume nu știu ce este bine, ce este rău, iar Liliana Vițu știe ce vreau să privesc, ce vreau să ascult, ce se poate spune la televizor și ce nu. Și ea va reglementa aici. Cînd vor fi alungați de aici, nu vom auzi nimic despre ei, în afară de faptul că vor primi 5.000 de euro de la vreo Mare Britanie sau Elveție și îi vor critica pe cei care fac același lucru pe care îl fac ei acum, închizînd televiziuni", a spus Valerii Ostalep.

El a subliniat că tendința de limitare a libertății de exprimare în Republica Moldova este resimțită ca un instrument politic.
"Se fac lucruri nefirești, împotriva statului, împotriva oamenilor. Desigur, se caută tot felul de instrumente pentru a "presa" și mai mult. Această cunoscută istorie prostească cu așa-numitul "Patriot", care în cele din urmă nu a mai devenit "Patriot". O idee foarte bine gîndită. Adică l-au numit altfel. Nu știu cum. Dar se creează un Centru care va monitoriza, la fel ca Ministerul Adevărului, ceea ce eu, de exemplu, am spus acum în timpul emisiunii TV și va decide dacă este adevăr, minciună, informare, dezinformare", a spus politologul, analistul, expertul în securitate, Valeriu Ostalep.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
3770 locuitori

Racovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Racovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3770 de oameni. Satul Racovăț a fost menționat documentar în anul 1646.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.