24 june 2023, 12:00 Moldovan reality views 1229
Revoluție maritimă în Republica Moldova! Cerealele vor fi transportate pe Prut și Nistru
24 june 2023, 12:00 Moldovan reality views 1229

Revoluție maritimă în Republica Moldova! Cerealele vor fi transportate pe Prut și Nistru

Mai mult cheiuri ar urma să fi construite de-a lungul rîului Prut și Nistru, pentru a reduce aglomerarea din vămi și costurile de transport, potrivit unui proiect de lege votat de deputați.

Imposibilitatea efectuării schimbului de mărfuri prin intermediul porturilor din Ucraina a perturbat activitatea de comerț și producere în Republica Moldova. Din considerentele în cauză, unele tipuri de produse s-au scumpit, iar în lipsa materiei prime pentru anumite produceri, s-a suspendat activitatea industrială respectivă, transmite Noi.md cu referire la bani.md.

În același timp, războiul din Ucraina și blocarea acvatoriului naval al statului vecin, a creat o serie de impedimente în cadrul comerțului și schimbului de mărfuri. Majoritatea mărfurilor agricole (grîu, floarea soarelui, porumb etc.) se exportau de producătorii agricoli din Republica Moldova prin intermediul porturilor din Reni, Cernomorsk, Iujnîi și Odesa, care pe parcursul fazei active a războiului au fost blocate.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că înființarea unor astfel de cheiuri ar reduce costurile de transport al agricultorilor de la 75 de euro în portul Constanța la 14 euro per tonă

„Există o primărie care ar are potențial. În plus mai este o porțiune de 17,4 ha de teren dat în concesiune unei companii din imediata apropiere a Portului de la Giurgiulești administrat de stat care în e insolvență iar porțiunea ar fi extraordinară ca statul să o utilizeze pentru extinderea unui eventual elevator. Autoritățile vor înainta un demers ca să intre în posesia terenului ca să extindem portul de stat”, a punctat Bolea.

Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Totodată, se vor dispune măsuri de menținere a parametrilor șenalului navigabil și se va permite desfășurarea operațiunilor de vămuire la cheiurile temporare.

Inițiativă legislativă a fost elaborată ca urmare a mai multor solicitări venite din partea reprezentanților mediului de afaceri, care au invocat dificultățile de ordin administrativ pe care le întimpină cu referire la transportul de mărfuri și pasageri pe căile navigabile interne. De asemenea, în nota informativă a proiectului se menționează că aceste modificări legislative sînt necesare și reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina.

Înainte de destrămarea URSS pe rîul Prut existau șase cheiuri, iar pe rîul Nistru – 23.

Source: noi.md

Keywords:

Prut , Nistru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3803 locuitori

Selemet este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Selemet este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3803 oameni. Satul Selemet a fost menționat documentar în anul 1768.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.