|
Regiunile Rusiei vor să extindă cooperarea cu Moldova
Regiunile Rusiei au multe oportunități de cooperare cu Moldova în domenii precum industria, tehnologia informației, cultura, arta și sportul și intenționează să dezvolte legăturile comercial-economice și să implementeze noi proiecte comune.
Despre acest lucru s-a discutat în cadrul platformei informațional-educative "Rusia-Moldova: Prietenie pe veacuri" (Россия – Молдавия: дружба на века), desfășurată în format de teleconferință la orașul Hantî–Mansi, în cadrul Forumului rus al Uniunii Națiunilor.
În cadrul teleconferinței, participanții au discutat despre dezvoltarea proiectelor publice internaționale, consolidarea relațiilor de înfrățire dintre țări, dezvoltarea legăturilor comercial-economice, precum și problema de actualitate privind consolidarea comunității moldovenești în toate regiunile Federației Ruse.
La eveniment au participat asociații obștești și organizații din Federația Rusă și Moldova. Moderatorul ședinței a fost președintele Consiliului Coordonator al Casei popoarelor din Rusia, Secretar Executiv al Comisiei pentru sprijinul informațional al politicii naționale de stat a Consiliului pentru Relații Interetnice de pe lîngă președintele FR, Andrei Hudoleev. Au luat cuvîntul: Vladislav Darvai, reprezentantul comercial al Federației Ruse în Republica Moldova; Dmitri Kiseliov, membru al Consiliului Coordonator al Casei popoarelor din Rusia; Nikolai Zabolotnev, deputat al Dumei Ugra; Iakov Samohvalov, Director al Departamentului politici de tineret, inițiative civile și relații externe al Ugra; Mihail Gumeniuk, șeful adjunct al Surgut; Natalia Nenașeva, șefa al Departamentului Centrului rus pentru știință și cultură din Chișinău și Vladislav Dumanov - președintele asociației publice istorico-culturale "Cantemir".
După cum s-a menționat, Ugra are multe oportunități de cooperare cu Republica Moldova în domenii precum industria, tehnologia informației, cultura, arta și sportul. Ugra, împreună cu Moldova, implementează cu succes proiectele "Victoria - una pentru toți" (Победа – одна на всех), "Nordul pentru Victorie. Fiecare pentru pace" (Север для Победы. Каждый для дела мира), "Săptămîna limbii ruse în țări străine" (Неделя русского языка в зарубежных государствах). Iar anul trecut, au fost încheiate acorduri privind stabilirea relațiilor de prietenie între Surgut și Chișinău, Nijnevartovsk și Comrat. În plus, ținutul Krasnodar, urmînd exemplul Ugra, se pregătește să stabilească cu Moldova legături de înfrățire între orașe și să dezvolte legături și proiecte comercial-economice, precum și să interacționeze cu diaspora moldovenească locală.
După cum au remarcat reprezentanții părții moldovenești, Moldova poate deveni o platformă de promovare a proiectelor internaționale și a legăturilor comercial-economice dintre Rusia și România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Turcia. Nikolai Zabolotnev, analizînd problemele puse în discuție la întîlnire, a rezumat: "Popoarele Rusiei și Moldovei au o istorie de prietenie de secole, în baza căreia creăm perspective pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor noastre".
Evenimentul a fost organizat de: Comisia pentru susținerea informațională a politicii naționale de atat a Consiliului de pe lîngă Președintele Federației Ruse privind relațiile interetnice; Departamentul Relații Publice, Externe și Politica de Tineret al regiunii autonome Hantî-Mansi – Ugra; Media holdingul "Регионы России"; Consiliul de experți pentru Afaceri Internaționale al Parlamentului Tineretului de pe lîngă Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse; Asociația publică istorico-culturală "Cantemir" cu sprijinul Reprezentanței Comerciale a Federației Ruse în Moldova.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1798
- Populația:
- 1378 locuitori
Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.
Comments
(0)