20 april 2023, 11:00 Moldovan reality views 3964
Un bebeluș gigant a venit pe lume la Centrul Mamei și Copilului
20 april 2023, 11:00 Moldovan reality views 3964

Un bebeluș gigant a venit pe lume la Centrul Mamei și Copilului

Un bebeluș cu o greutate de 5,4 kilograme a venit pe lume la data de 12 aprilie curent, în cadrul Centrului Perinatal nivelul III a Institutului Mamei și Copilului. Nașterea care este a treia de acest gen înregistrată în acest an, a decurs normal și atît bebelușul, o fetiță, cît și mama se simt bine.

”Am reușit să nasc pe cale naturală. A fost un pic neașteptat greutatea cu care s-a născut dar mă bucur că datorită medicilor totul a decurs fără complicații. Fetiței am decis să-i punem numele Nicoleta. Acasă mai avem un băiat de 13 ani și fetiță de 7 ani, pe care abia așteptăm să îi revedem”, a menționat mama, scrie realitatea.

Specialiștii de la Institutul Mamei și Copilului precizează că macrosomia fetală caracterizează nou-născuţii care se nasc cu o greutate mai mare de 4000 de grame, indiferent de vîrsta gestațională. Cei născuţi cu o greutate de 4-4.5 kg sînt consideraţi a fi în categoria celor „mari”, iar cei cu greutate de peste 5 kg se numesc in limbaj medical „giganţi„.

Incidența nașterilor nou născuților „giganţi” este de 1 la 3000, iar nașterea pe cale naturală a acestora este un fenomen extrem de rar, în majoritatea cazurilor fiind necesară operația cezariană. Cel mai adesea, nașterea naturala a fătului cu greutate crescută duce la: travaliu prelungit, leziuni ale canalului de naștere sau hemoragii. Două dintre nașterile nou născuților cu greutatea de peste 5 kg înregistrate pe parcursul anului curent au fost pe cale naturală, fără complicații majore.
Pe parcursul anului trecut în cadrul IMC a fost înregistrat un caz în care unul dintre nou născuți a avut masa de 6.1 kg.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
3371 locuitori

Mihailovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Mihailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3371 de oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.