03 november 2023, 12:00 Moldovan reality views 1862
Vești bune! Cartofii s-au ieftinit în Moldova
03 november 2023, 12:00 Moldovan reality views 1862

Vești bune! Cartofii s-au ieftinit în Moldova

Săptămîna trecută, prețul angro al cartofilor de anul trecut a scăzut cu aproximativ 7% pe piața moldovenească, în medie pînă la 6,5 lei/kg (0,34 dolari/kg).

Cu toate acestea, tendința descendentă este instabilă, în această săptămînă prețurile pe piețele angro și cu amănuntul din Chișinău fluctuează în intervalul de 0,5-1 lei/kg aproape în fiecare zi.

Monitorizarea EastFruit arată că, de la sfîrșitul lunii ianuarie, dinamica prețurilor pe piața cartofilor din Moldova se dezvoltă în cicluri de două săptămîni–creșterea prețului este înlocuită de o scădere a prețurilor cu aproximativ aceeași sumă.

Prognozele comercianților cu amănuntul pentru luna martie sînt contradictorii: pentru o scădere treptată a prețurilor – vremea anormal de caldă și cererea slabă din partea cumpărătorilor, pentru stabilizare și chiar o creștere lină a prețului – stocurile modeste de cartofi din partea fermierilor locali și lipsa aprovizionării din Ucraina și Polonia.

În același timp, trebuie de luat în considerare faptul că în prezent prețul mediu al cartofilor în Moldova este la nivelul maxim pentru această perioadă a anului timp de cinci ani. Mai mult, prețurile sînt maxime atît în lei, cît și în dolari. De obicei, în anii precedenți, prețurile cartofilor în martie creșteau treptat. Cu toate acestea, în martie 2023, creșterea prețului cartofilor nu este garantată: potențialul de creștere a prețurilor (deja ridicat pentru toate legumele din "setul de borș") este strict limitat de puterea de cumpărare scăzută a populației. În același timp, un detaliu important este că în Moldova cartofii sînt aproape cei mai scumpi în comparație cu situația de pe piețele altor țări europene, în urma monitorizării prețurilor EastFruit. Prețuri mai mari la cartofi decît în Moldova sînt doar în Georgia (0,69 USD/kg).

În ciuda faptului că în Ucraina cartofii angro sînt de două ori mai ieftini (0,16 USD/kg), aproape că nu există livrări către Moldova, potrivit operatorilor de pe piață. În toamnă și la începutul iernii, comercianții ucraineni din regiunile vestice ale țării au exportat în Moldova cartofi și au importat ceapă în cantități semnificative. În prezent, pe piața moldovenească din Ucraina ajung în principal cereale și produse zootehnice, iar la întoarcere din Moldova fermierii locali deja nu mai au ce propune pentru piața ucraineană.

În acest sens, este indicativ faptul că în martie, cartofii de înaltă calitate (spălați, sortați, ambalați) de origine ucraineană au dispărut aproape complet din unele lanțuri de supermarketuri din Chișinău. În schimb, au apărut în cantități mari cartofii moldovenești locali de calitate medie.

Source: noi.md

Keywords:

cartof , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
2498 locuitori

Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.