|
Vești bune! Cartofii s-au ieftinit în Moldova
Săptămîna trecută, prețul angro al cartofilor de anul trecut a scăzut cu aproximativ 7% pe piața moldovenească, în medie pînă la 6,5 lei/kg (0,34 dolari/kg).
Cu toate acestea, tendința descendentă este instabilă, în această săptămînă prețurile pe piețele angro și cu amănuntul din Chișinău fluctuează în intervalul de 0,5-1 lei/kg aproape în fiecare zi.
Monitorizarea EastFruit arată că, de la sfîrșitul lunii ianuarie, dinamica prețurilor pe piața cartofilor din Moldova se dezvoltă în cicluri de două săptămîni–creșterea prețului este înlocuită de o scădere a prețurilor cu aproximativ aceeași sumă.
Prognozele comercianților cu amănuntul pentru luna martie sînt contradictorii: pentru o scădere treptată a prețurilor – vremea anormal de caldă și cererea slabă din partea cumpărătorilor, pentru stabilizare și chiar o creștere lină a prețului – stocurile modeste de cartofi din partea fermierilor locali și lipsa aprovizionării din Ucraina și Polonia.
În același timp, trebuie de luat în considerare faptul că în prezent prețul mediu al cartofilor în Moldova este la nivelul maxim pentru această perioadă a anului timp de cinci ani. Mai mult, prețurile sînt maxime atît în lei, cît și în dolari. De obicei, în anii precedenți, prețurile cartofilor în martie creșteau treptat. Cu toate acestea, în martie 2023, creșterea prețului cartofilor nu este garantată: potențialul de creștere a prețurilor (deja ridicat pentru toate legumele din "setul de borș") este strict limitat de puterea de cumpărare scăzută a populației. În același timp, un detaliu important este că în Moldova cartofii sînt aproape cei mai scumpi în comparație cu situația de pe piețele altor țări europene, în urma monitorizării prețurilor EastFruit. Prețuri mai mari la cartofi decît în Moldova sînt doar în Georgia (0,69 USD/kg).
În ciuda faptului că în Ucraina cartofii angro sînt de două ori mai ieftini (0,16 USD/kg), aproape că nu există livrări către Moldova, potrivit operatorilor de pe piață. În toamnă și la începutul iernii, comercianții ucraineni din regiunile vestice ale țării au exportat în Moldova cartofi și au importat ceapă în cantități semnificative. În prezent, pe piața moldovenească din Ucraina ajung în principal cereale și produse zootehnice, iar la întoarcere din Moldova fermierii locali deja nu mai au ce propune pentru piața ucraineană.
În acest sens, este indicativ faptul că în martie, cartofii de înaltă calitate (spălați, sortați, ambalați) de origine ucraineană au dispărut aproape complet din unele lanțuri de supermarketuri din Chișinău. În schimb, au apărut în cantități mari cartofii moldovenești locali de calitate medie.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1489
- Populația:
- 1062 locuitori
Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.
Comentarii
(0)