01 august 2023, 09:30 Moldovan reality views 1954
Indemnizațiile oferite șomerilor de ANOFM devin neimpozabile
01 august 2023, 09:30 Moldovan reality views 1954

Indemnizațiile oferite șomerilor de ANOFM devin neimpozabile

Indemnizațiile acordate persoanelor fizice de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru promovarea angajării șomerilor prin măsura stimulării mobilității forței de muncă vor fi considerate venituri neimpozabile, scrie monitorul.fisc.md.

Legea nr. 352 din 22 decembrie 2022 pentru modificarea unor acte normative (ocuparea forței de muncă) a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 decembrie, iar prevederile acesteia vor fi puse în aplicare din 31 ianuarie 2023, scrie Noi.md cu referire la Bizlaw.md.

Astfel, art. 20 din Codul fiscal, ce prevede sursele de venit neimpozabile, a fost completat cu un punct ce stabilește că indemnizația unică de încadrare, de care beneficiază șomerul care se angajează, în bază de contract individual de muncă, într-o altă localitate decît cea în care locuiește efectiv, selectată de subdiviziunea teritorială a ANOFM, nu va fi impozitată.

O serie de modificări au fost operate și în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. Astfel, bursa lunară acordată șomerilor înmatriculați la cursurile de formare profesională va fi majorată de la 15% pînă la 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporțional frecvenței la cursurile de formare profesională.

De bursă lunară neimpozabilă în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent va beneficia și șomerul antrenat în instruirea la locul de muncă (șomer-cursant), precum și cel aflat în stagiu profesional (șomer-stagiar).

Totodată, în cazul direcționării șomerului pentru certificarea cunoștințelor și a competențelor dobîndite în contexte de educație nonformală și informală în altă localitate decît cea în care locuiește, acestuia i se acoperă cheltuielile de transport.

În același timp, a fost redus de la 18 luni la 12 luni termenul de angajare și păstrare a locului de munci de către angajatori în cadrul măsurii de subvenționate a creării/ adaptării locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, în scopul sporirii atractivității acestei măsuri de ocupare a forței de muncă.

Mai multe modificări au fost operate la modul de subvenționare a afacerii proprii și a proiectelor de inițiative locale. Astfel, cheltuielile pentru inițierea afacerii, estimate de șomer, vor fi compensate de ANOFM la nivel de 80% (la momentul actual – 50%) dar nu mai mult de 20 salarii lunare medii pe economie pentru anul precedent (față de 10 salarii prevăzute la momentul de față). Totodată, urmează a fi instituit și un Comitet de evaluare a proiectelor la nivel local.

Source: noi.md

Keywords:

indemnizatii , impozit

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.