19 december 2022, 16:00 Moldovan reality views 3482
Pahomova:
19 december 2022, 16:00 Moldovan reality views 3482

Pahomova: "Mii de angajați ai posturilor TV din Moldova au fost aruncați în stradă în toiul iernii"

Retragerea licențelor a șase posturi de televiziune din Moldova, prin Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, înseamnă "uciderea" posturilor TV și aruncarea în stradă în toiul iernii a mii de angajați, care au rămas fără muncă, și nu se știe cum se vor descurca ei fără mijloace de trai, cum își vor plăti facturile, vor lecui copiii.

O astfel de opinie a exprimat prezentatoarea postului de televiziune NTV-Moldova, Elena Levițkaia-Pahomova, relatează Noi.md

Ea a numit drept false acuzațiile aduse posturilor de televiziune privind implicarea în propagandă.

"Nu a existat nici un fel de propagandă, nici un fel de sprijin a războiului din Ucraina, deoarece această majoritate națională își poate permite să privească dintr-o parte ceea ce se întîmplă în Ucraina. Și noi la fel ne facem griji pentru ei, pentru că ai noștri îi sfîșie ai noștri și noi nu avem dușmani, nici acolo, nici acolo, peste tot sînt ai noștri. Fluxul de refugiați din Ucraina a arătat că majoritatea așa-numiților vorbitori de limbă rusă din Moldova sînt de origine ucraineană, care prin voința sorții au ajuns aici. Și ei au fost primii care au venit în ajutorul refugiaților ucraineni flămînzi și înghețați la punctul de control, i-au primit în casele lor, iar apoi au venit și ceilalți. De aceea noi, jurnaliștii vorbitori de limbă rusă, am refuzat în mod intenționat să vorbim despre acest război. Nu am vorbit, pentru că ne doare foarte, foarte mult, pentru că ai tăi îi distrug pe ai tăi. Aproape toate mamele vorbitoare de limbă rusă plîngeau la paturile copiilor lor, nevrînd ca aceștia să fie duși la război", a remarcat Elena Levițkaia-Pahomova.

"Nimeni nu poate fi pentru război, pentru că copiii noștri vor lupta, pentru că sîntem patrioți, cu o singură cetățenie, stăm acasă, învățăm și trăim aici", a spus ea.

Jurnalista a atras atenția asupra faptului că Comisia pentru Situații Excepționale a făcut ceea ce nu a făcut Consiliul Audiovizualului, deoarece în el mai există încă profesioniști.

Prezentatoarea postului de televiziune NTV-Moldova și-a exprimat îndoiala că o astfel de decizie de suspendare a licențelor a șase posturi de televiziune moldovenești ar fi putut fi luată la cererea Ambasadei SUA, deoarece în mod clar există un acord între SUA și Rusia privind păstrarea Transnistriei.

Ea a amintit că ambasadorul SUA în Republica Moldova a salutat noul acord cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, l-a lăudat pe Spînu. În opinia ei, acest lucru nu a fost întîmplător, acest demonstrează clar existența unui acord.

Elena Levițkaia-Pahomova a menționat că acum va urma o mulțime de reacții diferite la decizia de suspendare a licențelor celor șase canale TV din Moldova, iar autoritățile își vor primi "laudele" din Occident, inclusiv, dar, din păcate, pentru asta vor plăti jurnaliștii.

"Mă întreb unde este propaganda, de exemplu, în emisiunea mea "Mecanismul de acțiune"? Povestesc în ea cum și cine a construit sectoarele Botanica și Rîșcani din Chișinău, cine a ridicat circul, despre arhitecții remarcabili, despre Grădina Zoologică, despre cum sînt înghețate compoturile pentru maimuțe. Unde este propaganda aici?", a întrebat prezentatoarea de la postul de televiziune "NTV-Moldova".

Ea a numit drept greșită hotărîrea Comisiei pentru Situații Excepționale de a retrage licențele a șase posturi TV din Moldova, menționînd că, procedînd astfel, autoritățile au creat nu numai victime ale regimului, ci și au ridicat sabia, grupul care anterior nu dorea să se unească între ele din motive politice, acum, cînd au fost dați afară, nu mai au de ales.

"Ne-ați dat afară, nu ne-ați lăsat de ales, nu ne lăsați să muncim, faceți ceea ce au făcut în ajunul celui de-al doilea război mondial Germania și România, unde au fost impuse restricții asupra activităților. Atunci acestea au fost impuse pentru evrei, iar acum pentru ruși. Pentru că, printr-o coincidență uimitoare, majoritatea oamenilor rămași fără muncă sînt vorbitori de limbă rusă", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

"Ați ridicat sabia care cîndva l-a distrus pe Plahotniuc, iar apoi vă va distruge pe voi", a subliniat ea.

Prezentatoarea postului de televiziune NTV-Moldova și-a îndemnat colegii să nu fie răutăcioși, menționînd că jurnaliștii rămași fără locuri de muncă nu au făcut nimic împotriva acestei țări.

"Vom lupta, vom scrie, vom informa prin toate mijloacele disponibile, vom ieși în stradă și vom scrie pliante", a subliniat ea.

"Ei fac din noi victime ale regimului. Au ridicat sabia deasupra noastră. Noi așteptăm să vină cineva după noi. Și vor veni. Dar noi nu vom tăcea", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

Reamintim că în seara zilei de 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, pe durata stării de urgență, licențele de emisie a posturilor de televiziune TV 6, Orhei TV, Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova.

Conform ordinului Comisiei, o astfel de decizie a fost luată pentru a "proteja spațiul informațional național și a preveni dezinformarea și încercările de manipulare a opiniei publice

În mesajul comisiei se spune că "Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina".

Președintele Maia Sandu a comentat decizia Comisiei în felul următor: "Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.