26 september 2022, 14:40 Moldovan reality views 2620
Toate deciziile luate de Consiliul Suprem de Securitate făcute publice
26 september 2022, 14:40 Moldovan reality views 2620

Toate deciziile luate de Consiliul Suprem de Securitate făcute publice

Președintele Maia Sandu a comunicat astăzi subiectele puse în discuție la ședința Consiliului Suprem de Securitate de sîmbătă, 24 septembrie, precum și deciziile adoptate de instituție.

În cadrul ședinței, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale.

"Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare. Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor", a declarat Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv:

- creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri;

- monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă;

- pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

- aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență;

- verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

Maia Sandu a mai menționat că, în prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear.

"Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect", a menționat Sandu.

Totodată, șefa statului a sublniat că există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării.

"Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului", a spus Sandu.

Șefa statului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere, a relatat președintele.

Sandu a mai comunicat că în ultima perioadă a crescut numărul de incidente în zona de securitate, cetățenii fiind supuși unor controale care nu sînt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația.

"Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri", a spus Sandu.

Și în sectorul energetic există anumite îngrijorări, întrucît nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, a menționat Maia Sandu. Ea a amintit că din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Cu toate acestea, autoritățile statului sînt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută, a subliniat Sandu.

Maia Sandu s-a referit și la protestele antiguvernamentale ce se desfășoară în prezent, menționînd că în spatele acestora stau grupări criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani. Ea a precizat că statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic, însă instituțiile statului nu va admite provocări sau acte de agresiune.

"Observăm că unii infractori încearcă să devină actori geopolitici. Încearcă să manipuleze cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne", precizează Sandu.

Una din recomandările Consiliului Suprem de Securitate pentru instituțiile statului este să aplice sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, sînt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului.

"În continuare, obiectivul nostru principal rămîne menținerea păcii în țara noastră", a conchis Sandu.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.