|
Photo: autoblog.md |
Prețul benzinei în Moldova este unul dintre cele mai mici din Europa
Moldova s-a clasat pe locul trei în ceea ce privește creșterea prețurilor la benzină în prima jumătate a anului 2022, dar după conversia în euro, prețul benzinei în țara noastră este unul dintre cele mai mici din Europa.
Acestea sînt datele studiului privind indicele benzinei 2022, care a fost pregătit de analiști Picodi.com.
Ei au examinat dinamica modificării prețului benzinei în Europa și în întreaga lume în primul trimestru al anului 2022 și au calculat cîți litri de benzină ne putem permite cu un salariu mediu în Moldova.
Experții au constatat că, în prima jumătate a anului 2022, multe țări din regiunea noastră au înregistrat creșteri record ale prețurilor la benzină. Anti-liderul acestei creșteri este Turcia, unde prețul benzinei a crescut cu 100%.
În luna iunie, prețul mediu al unui litru de benzină în Moldova a fost de 33,23 lei. Acest preț este cu 53% mai mare decât în ianuarie, când, în medie, un litru de benzină costa 21,71 lei. O creștere și mai severă a prețului poate fi resimțită de proprietarii de mașini din Ucraina (+63,3%).
Cu o creștere a prețurilor la benzină de 53%, Moldova a ocupat locul trei în clasament.
O creștere accentuată a prețurilor la benzină în această perioadă a fost resimțită și de șoferii din Ungaria (+47,1%), Austria (45,7%), Macedonia de Nord (45,2%), Lituania (43,9%), Spania (40,8%), Letonia (39,5%), Bulgaria (39,4%), Estonia (38,1%) etc.
Se menționează faptul că în Malta, prețurile la benzină au fost stabile în prima jumătate a anului. În Rusia, prețul nominal în ruble nu s-a modificat. Cu toate acestea, din cauza creșterii artificiale a valorii rublei de către guvern, prețurile benzinei prezentate în euro au crescut cu 41,5%. Kazahstanul este singura țară din Europa (parțial) unde benzina s-a ieftinit ușor (−0,7%).
Potrivit studiului Picodi.com, cel mai mult plătesc pentru combustibil șoferii din Norvegia (2,56 euro pe litru), Finlanda (2,53 euro pe litru) și Danemarca (2,48 euro pe litru). În Moldova, după conversia în euro, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa – locul 37 din 43 de țări luate în calcul, la 1,64 euro/litru. De prețuri scăzute la benzină se pot bucura și cetățenii din Rusia (0,84 euro/litru) și Belarus (0,68 euro/litru).
Experții au verificat și relația dintre prețul benzinei și salariile medii locale și au constatat că, un moldovean poate cumpăra cu salariul mediu pe economie 230 litri de benzină, iar în 2021 acest indicator constituia 385 litri.
Calculele au fost făcute reieșind din datele statisticii oficiale, potrivit cărora salariul mediu în Moldova net este de 378 euro (7656 lei), iar prețul mediu al benzinei în luna iunie a fost de 1,64 euro per litru (33,23 lei).
Potrivit celor mai recente date prezentate de Biroul Național de Statistică, salariul mediu în Moldova este de 9 561 lei brut (7 656 lei net). Acest lucru înseamnă că un moldovean cu un salariu mediu poate cumpăra 230 de litri de benzină. Comparativ cu indicele de benzină din anul precedent, puterea de cumpărare a salariului mediu din românia în contextul benzinei a scăzut semnificativ. Iată cum a arătat indicele benzinei în Moldova în ultimii ani: 2019 – 298 litri; 2020 – 352 litri; 2021 – 358 litri; 2022 – 230 litri.
Potrivit studiului, în România cu un salariu mediu pe economie în acest an pot fi cumpărate 463 litri de benzină, în Ucraina - 232 litri, iar în Polonia - 598 litri.
Șoferii din Elveția, Luxemburg și Danemarca, cu un salariu mediu pot cumpăra cea mai mare cantitate de benzină: 2455 litri, 1943 litri și, respectiv, 1502 litri.
În ceea ce privește prețul benzinei în lume, experții au declarat că prețurile carburanților nu cresc peste tot. În special, faptul că dețin resurse substanțiale de materii prime a salvat unele țări de creșterea prețului la benzină.
Țări precum Arabia Saudită, Kuweit și Qatar nu au fost afectate de situația economică mondială. Guvernele unor țări precum Columbia, Ecuador și Kazahstan au decis fie să înghețe, fie să stabilească limita superioară a prețurilor la benzină. În luna iunie a anului 2022, cel mai mic preț al benzinei a fost observat în Algeria (0,30 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,34 euro/litru).
Pe de altă parte, Hong Kong se distinge ca fiind țara cu cel mai mare preț al benzinei la litru (2,83 euro/litru).
În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține în continuare țărilor din Golful Arabiei: Qatar (5 968 litri), Kuweit (5 578 litri) și Arabia Saudită (4 372 litri)
Cea mai săracă țară din această comparație este Cuba, unde salariul mediu este egal cu doar 27 de litri de benzină.
Source:
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Исповедь многодетной матери
- Мужчины потеряли власть, разменяв её на дешёвые удовольствия
- Я верю в природу!
- В чем суть духовной жизни?
- Имбирный сок — удивительный напиток, который поможет вам избавиться от брюшного жира и укрепить имму…
- Вылечит от 9 болезней! Восстановит силы после операций, кости, суставы и зрение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1812
- Populația:
- 2570 locuitori
Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.
Comments
(0)