28 june 2022, 11:15 Moldovan reality views 5731
Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Mai multe țări candidat la UE așteaptă integrarea ani la rînd
Photo: ipre.md
28 june 2022, 11:15 Moldovan reality views 5731

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Mai multe țări candidat la UE așteaptă integrarea ani la rînd

Săptămîna trecută, 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată de Consiliul Europei și a fost anunțată oficial de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

Însă, ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece?

 Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa.

Procesul de extindere al UE a pornit din dorința clară de a crea premisele necesare unei uniuni cît mai strînse a popoarelor europene. Condițiile de bază pentru extinderea Uniunii Europene au fost stipulate prin Tratatul privind Uniunea Europeană care prevede că: "orice stat european poate cere să devină membru al Uniunii". În acest sens, statul interesat își adresează cererea de aderare Consiliului UE, care se pronunță în unanimitate, după consultarea Comisiei Europene și obținerea avizului conform din partea Parlamentului European. Decizia Legislativului european se adoptă în condițiile întrunirii majorității absolute a membrilor săi.

Așa s-a întîmplat și pe 23 iunie, anul curent, cînd în unanimitate Consiliu Europei a votat pentru oferirea statutului de candidat la UE Republicii Moldova și Ucrainei.

În prezent, Uniunea are 27 de membri, dintre care sase membri fondatori din 1951 - Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg.

Alte trei state au aderat succesiv în 1973 - Irlanda, ​Regatul Unit și Danemarca.

În 1981 la UE aderă Grecia, iar în 1986 Spania, Portugalia.

În același deceniu al valurilor doi și trei ale extinderii, au mai depus aplicații de membru: Turcia în 1987, Austria în 1989, Cipru și Malta în 1990.

A patra extindere are loc în 1995, cînd Finlanda, Suedia și Austria devin parte a UE.

A patra extindere a Uniunii Europene are un caracter aparte față de celelalte trei care au precedat-o: este vorba despre extinderea CEE cu 3 țări bogate, al caror Produs Intern Brut depășea semnificativ media PIB-ului țărilor UE la acel moment.

În 2004 Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia, Slovacia devin membre UE, iar la 1 ianuarie 2007, au aderat România și Bulgaria.

La 1 iulie 2013, a aderat încă un stat la Uniunea Europeană - Croația.

O cronologie frumoasă la prima vedere, însă în toți acești ani mai multe state UE au primit, la fel ca și Republica Moldova și Ucraina, statutul de candidat însă pînă în prezent așa și nu au devenit parte ”a familiei europene”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

 

 

Source: noi.md

Keywords:

aderare , UE , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
805 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 805 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.