|
Photo: primul.md |
Grosu: „Pe 9 mai vom marca Ziua Victoriei și Ziua Europei”
Pe 9 mai, R. Moldova îi va comemora pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, de la Radio Chișinău.
„ Vom sărbători cu toții ziua de 9 mai pentru a-i comemora pe cei care au jertfit sănătatea, viețile. De pe teritoriul actual al Republicii Moldova 100 de mii de cetățeni au căzut în al Doilea Război Mondial pentru ca noi să trăim astăzi în pace.
Buneii mei, unul a luptat într-o armată, altul în altă armată, au luptat nu pentru ca astăzi, sub aceste simboluri, alături de noi, să se repete ceea ce s-a întîmplat acum 77 de ani. Lucrul acesta se întîmplă din păcate în Ucraina”, a spus Grosu.
„O să celebrăm și ziua Europei”, a accentuat parlamentarul.
Totodată, președintele Parlamentului a spus că simbolurile „V” și „Z”, folosite în războiul din Ucraina, propagă moarte și agresiune și nu au ce căuta în Republica Moldova, iar cei care vor încerca să încalce noile prevederi, adoptate de Legislativ, vor fi trași la răspundere.
„Considerăm că aceste simboluri propagă moarte, agresiune și război. Ele nu-și au locul în societatea noastră. Noi trebuie să avem grijă de pacea din societatea noastră.
Cei care intenționează să capitalizeze politic, să obțină dividende politice, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru faptul că încalcă legea, în primul rînd organizatorii și instigatorii. Iar cei care au decorații în care există acest element bicolor, pe care le-au obținut prin contribuție și jertfă, sigur că le pot purta.”, a spus președintele Parlamentului.
Amintim că, Parlamentul a votat în data de 14 aprilie 2022 o modificare a Codului Contravențional care prevede penalizarea pentru confecționarea, vînzarea, deținerea în vederea răspîndirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Printre simbolurile interzise este și panglica bicoloră negru-oranj „Sfîntul Gheorghe”, dar și literele „Z” și „V”.
Pentru nerespectarea interdicției vor putea fi aplicate amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau sancțiune sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 pînă la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică pînă la 30 000 de lei.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
- Деревья общаются через лесной интернет (Видео)
- 5 загадок древнего мира, которые вызывают споры среди ученых (+Фото)
- Финалисты конкурса фотографий собак Dog Photography Awards 2024
- Как вытащить ребенка из образовательной депрессии
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 6072 locuitori
Gîsca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Gîsca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Gîsca alcătuia 6072 de cetăţeni în anul 1997. Satul Gîsca a fost menționat documentar în anul 1807.
Comments
(0)