19 aprilie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 3849
Grosu: „Pe 9 mai vom marca Ziua Victoriei și Ziua Europei”
Foto: primul.md
19 aprilie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 3849

Grosu: „Pe 9 mai vom marca Ziua Victoriei și Ziua Europei”

Pe 9 mai, R. Moldova îi va comemora pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, de la Radio Chișinău.

„ Vom sărbători cu toții ziua de 9 mai pentru a-i comemora pe cei care au jertfit sănătatea, viețile. De pe teritoriul actual al Republicii Moldova 100 de mii de cetățeni au căzut în al Doilea Război Mondial pentru ca noi să trăim astăzi în pace.

Buneii mei, unul a luptat într-o armată, altul în altă armată, au luptat nu pentru ca astăzi, sub aceste simboluri, alături de noi, să se repete ceea ce s-a întîmplat acum 77 de ani. Lucrul acesta se întîmplă din păcate în Ucraina”, a spus Grosu.

„O să celebrăm și ziua Europei”, a accentuat parlamentarul.

Totodată, președintele Parlamentului a spus că simbolurile „V” și „Z”, folosite în războiul din Ucraina, propagă moarte și agresiune și nu au ce căuta în Republica Moldova, iar cei care vor încerca să încalce noile prevederi, adoptate de Legislativ, vor fi trași la răspundere.

„Considerăm că aceste simboluri propagă moarte, agresiune și război. Ele nu-și au locul în societatea noastră. Noi trebuie să avem grijă de pacea din societatea noastră.

Cei care intenționează să capitalizeze politic, să obțină dividende politice, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru faptul că încalcă legea, în primul rînd organizatorii și instigatorii. Iar cei care au decorații în care există acest element bicolor, pe care le-au obținut prin contribuție și jertfă, sigur că le pot purta.”, a spus președintele Parlamentului.

Amintim că, Parlamentul a votat în data de 14 aprilie 2022 o modificare a Codului Contravențional care prevede penalizarea pentru confecționarea, vînzarea, deținerea în vederea răspîndirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Printre simbolurile interzise este și panglica bicoloră negru-oranj „Sfîntul Gheorghe”, dar și literele „Z” și „V”.

Pentru nerespectarea interdicției vor putea fi aplicate amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau sancțiune sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 pînă la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică pînă la 30 000 de lei.

 

Sursa: radiochisinau.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.