04 april 2022, 13:35 Moldovan reality views 1631
Maia Sandu susține o conferință de presă (LIVE TEXT)
Photo: ria.ru
04 april 2022, 13:35 Moldovan reality views 1631

Maia Sandu susține o conferință de presă (LIVE TEXT)

13:47 // La ce etapă se află cererea de aderare a RM la UE

Sandu: Următorul pas este recepționarea chestionarului din partea comisiei. După Comisia UE va examinat unde sîntem și ce urmează.

13:41 // Unde au mers toate ajutoarele materiale?

Sandu: Cele mai mari resurse nu au venit prin Guvern, dar prin alte resurse. Cine vrea poate afla. În ceea ce privește ajutorarea populației, Guvernul a făcut tot ce e posibil pentru a ajuta oamenii. Dacă din țara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în anii trecut, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari și am fi putut ajuta mai multă lume. Vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai ușor prin această criză economică.

13:36 // Importul de gaze din Azerbadjan.

Sandu: Se discută de ceva vreme, dar singura problema este prețul. Să vedem cum vor sta lucrurile și în acest sens.

13:35 // Sandu: Singurile discuții cu Federația Rusă au fost între colegii de la Ministerul Afacerilor externe cu ambasadorul Federației Ruse în RM.

13:32 // Cum pot continua negocierile în cazul Tranistria?

Sandu: Evident ne dorim ca acest război să se încheie mai curînd. Noi în continuare optăm pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Ne este greu să spune ce va fi pe viitor cu formatul 5+2. Mesajul nostru pentru Tiraspol este să nu comită alte acțiuni care să crească riscul de acțiuni armate pe teritoriul RM. Vulnerabilitatea e acolo, este mare, încercăm să fim alerți. Singura modalitate prin care vedem rezolvarea conflictului este pe cale pașnică.

13:28 // Sînt țări pe lîngă România care sînt gata să își deschidă piețele pentru RM?

Sandu: Exporturile noastre cître Rusia, Ucraina și Belarus constituiau 15%. Noi deja exportăm 2/3 din total către UE, dar avem nevoie de o deschidere mai mare. Am văzut țări membre care au luat decizii individual pe eliminarea permiselor de transport. Pe de o parte avem o pierdere pe export, dar avem și pierderi pe import (care constituia 26%) iar importul din alte țări va duce la creșterea prețurilor.

13:25 // Ce așteptări aveți de la Platforma pentru susținere a RM?

 Sandu: Acest război are deja și va avea implicații economice dure de aceea avem nevoie de sprijin sub formă de asistență bugetară. Ratăm venituri la buget, avem mai multe necesități pentru a susține oamenii cu venituri mici. Este important sprijinul pentru sectorul economic, pentru că ne dorim ca agenții economici care au avut de suferit din cauza pandemiei acum suferă din cauza crizei energetice și a celei economice provocate de război. Sectorul energetic care este o problemă enormă pentru RM, pentru că prețurile la resursele energetice nu vor coborî. Asta însemană și resurse pentru a investi în resurse regenerabile. Dar pentru ca să investim în aceste proiecte e nevoie de bani pentru ca peste 4-5 ani să fim mai bine din punct de vedere energetic. Se va vorbi acolo și despre reforma justiției în pofida tuturor crizelor.

13:21 // Cîtă securitate oferă RM statutul de neutralitate?

Sandu: Noi ne dorim ca neutralitatea noastră să fie respectată, dar sîntem o țară vulnerabilă inclusiv din perspectiva securității. Avem o situație în care pe teritoriul RM sînt trupele ruse. Nu putem spune cu certitudine dacă această neutralitate va fi sau nu respectată. Bineînțeles că nu avem careva garanții internaționale în acest sens.

13:20 // Se observă mărirea pacificatorilor ruși în regiunea transnistreană. Cunoașteți despre prezența mai multor militari acolo?

Sandu: Pacificatorii intră în regiunea transnistreană prin punctele controlate de organele constituționale din RM. Ceea ce vedem în presă sînt discuții despre o anumită înviorare. Aici am văzut reacțiile MAI, Ministerului de apărare. La moment creșterea numărul de militari nu se confrimă. Nu vedem lucrul care ar indica o schimbare majoră acolo.

13:13 // În 2019 întreprinderea de stat Termoelectrica s-a desfășurat o licitație, iar acum urmează și fie prelungit contractul cu aceiași companie din RM pentru reabilitarea altor blocuri energetice de la Termoelectrica. În acest context, este normal ca Guvernul de la Chișinău să finanțele o companie din Rusia aflată sub sancțiuni internaționale din 2014?

Sandu: Aceste blocuri de la Termoelectrica trebuie reparate pentru că există riscul ca ele să nu mai fie funcționale. Asta este problema care trebuie rezolvată și pe de altă parte rezultatele acestei licitații pe care le-a cîștigat această companine ”Silavîe mașini” împreună cu o companie din RM care este suspectată de implicare în anumite scheme. Aceste blocuri au fost produse de către Silavîie mașini în ani 70 și nici o altă companie nu s-a oferit să vină și să le repare. Acum, contractul nu a fost semnat încă, alegerea este de a nu semna contractul în general și să ne ausmăm riscul că ajungem în iarnă și se pot defecta aceste turbine. Nu există o soluție bună aici, nu știu ce o să facă Guvernul dar motivația este una bună. Licitația a fost monitorizată de Banca Mondială. Dar decizia este între două opțiuni care nici una nu este cea mai bună.

13:05 // Există posibilitatea ca RM să participe și să ajute Rusia să ocolească aceste sancțiuni? Mă refer la re-exporturi.

Maia Sandu: Am declarat această zi de doliu în memoria oamenilor care au fost uciși. Sper că televiziunile vor arăta aceste imagini groaznice ca să înțeleagă toată lumea că acest război trebuie condamnate. RM din prima zi a chemat la pace și s-a angajat să ajute acolo unde poate. Sancțiuni sînt niște decizii menite să producă costuri pentru Federația Rusă și ele trebuie să țină cont de particularitățile relațiilor economice. În cazul RM, în tot ceea ce ține de sistemul financiar, băncile noastre respectă toate restricțiile impuse la nivel internațional. Aceste sancțiuni sînt respectate.

Exporturile noastre și așa s-au micșorat, sînt practic inexistente și există cel mai important element - achiziția de gaze. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative. Situația pe piața gazelor este dificilă, dar astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația rusă.

Nu vom permite evitarea sancțiunilor prin sistemul nostru bancar și pe partea de exporturi nu vom permite re-exporturi prin RM. Singurul element important este achiziția de gaz.

Conferință de presă susținută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe subiecte de actualitate

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3938 locuitori

Balatina este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi și Lipovăţ. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3938 de oameni. Satul Balatina a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.