26 march 2022, 11:00 Moldovan reality views 2984
Ce efecte va avea conflictul militar din Ucraina asupra Moldovei
Photo: wind.md
26 march 2022, 11:00 Moldovan reality views 2984

Ce efecte va avea conflictul militar din Ucraina asupra Moldovei

„Pe termen lung, R. Moldova va fi greu afectată economic de războiul din Ucraina”, declara la începutul acestei săptămîni președinta Maia Sandu după o întrevedere cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la Chișinău.

O zi mai tîrziu, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu a atras și el atenția asupra problemelor economice majore legate de sistarea legăturilor comerciale cu piața estică, vorbind la Bruxelles, în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, transmite moldovenii. md cu referire la europalibera.org.

Autoritățile de la Chișinău cer partenerilor din vest deschiderea piețelor europene pentru produsele moldovenești care nu mai pot fi exportate în spațiul CSI, în special pe piața Federației Ruse, care absoarbe cea mai mare parte a merelor.

Între timp, prețurile au crescut în februarie cu peste 18% față de aceeași lună a anului trecut iar unii experții economici cred că majorările vor continua, avînd în vedere situația tensionată din regiune.

Victor Ciobanu, comentator politic, consideră că evoluția prețurilor nu ține doar de contextul războiului ruso-ucrainean și alte argumente de ordin extern invocate de autorități.

„Nu poate fi explicată această inflație doar prin faptul că importăm. Este oarecum superficial răspunsul guvernării: prețurile cresc în toată lumea, respectiv, la noi. Eu aș zice că 2/3 din inflație se datorează faptului că această creștere se generează în interiorul Republicii Moldova.

Noi știm foarte bine că practic toate piețele din Republica Moldova sînt cvasi monopoliste. Avem trei, patru, cinci importatori care sînt legați între ei prin înțelegeri de cartel și aici asistăm la un sabotaj”, susține Victor Ciobanu.

Comentatorul sugerează că guvernarea ar trebui să reacționeze prompt iar măsurile să fie specifice situației de criză în care s-a pomenit Republica Moldova:

„Acum este foarte important nu să păstrăm aparențele macroeconomice, că trebuie să acumulăm și TVA-ul, și accizele și pe urmă să le redistribuim prin buget cuiva.

Stăm pe anumite poziții conservatoare și absolut nejustificate. Guvernul trebuie să-și revadă abordările, pentru că altfel o să ne înglodăm, o să ne mănînce inflația și criza o să omoare producătorii”, consideră Victor Ciobanu.

Analistul politic Ion Tăbîrță crede și el că după o perioadă în care agenda publică a fost marcată de gestionarea fluxului de refugiați, autoritățile ar trebui să intervină pentru a sprijini domeniile afectate cel mai mult de invazia rusească în Ucraina.

„Acum fluxul refugiaților s-a stabilizat. Se atestă mai puține intrări pe teritoriul Republicii Moldova. Această problemă de gestionare a refugiaților a fost rezolvată, însă pe noi acum încep să ne lovească toate consecințele negative ale războiului, de exemplu, întreruperea circuitelor comerciale care erau firești pentru Republica Moldova.

Aici avem priorități care neapărat trebuie de soluționat, de exemplu, agricultura. Fermierii acum trebuie ajutați, pentru că acum avem sezonul agricol”, estre de părere Ion Tăbîrță.

Agricultorii moldoveni se plîng de scumpirea carburanților și fertilizanților. Din cauza invaziei ruse în țara vecină au fost afectate lanțurile logistice de import din țările din est, de unde se aduceau în mare parte îngrășămintele minerale și substanțele de protecție a plantelor, esențiale pentru începutul acestui sezon agricol, care mai este și secetos.

Source: moldova.europalibera.org

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1694
Populația:
3389 locuitori

Tomai este un sat şi comună din raionul Leova. Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3389 de oameni. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1694.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.