03 july 2022, 12:00 Moldovan reality views 1684
De ce în Ucraina sînt create falsuri cu privire la implicarea Transnistriei în conflictul militar?
Photo: unian.net
03 july 2022, 12:00 Moldovan reality views 1684

De ce în Ucraina sînt create falsuri cu privire la implicarea Transnistriei în conflictul militar?

În Ucraina sînt create diferite informații false despre presupusa implicare a Transnistriei în conflictul militar din partea Rusiei pentru a crea panică, a speria lumea, a implica Moldova în război, a submina neutralitatea constituțională a republicii și a destabiliza situația din țara noastră.

În Ucraina, unii "patrioți ucraineni" creează falsuri despre, chipurile, implicarea Transnistriei în conflictul cu Federația Rusă.

Acest lucru are loc în contextul unor contacte stabile și constante între autoritățile de la Chișinău și conducerea transnistreană care conștientizează participarea Moldovei (inclusiv a Transnistriei) în conflictul armat din Ucraina este inadmisibil. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova sînt solidari cu poporul ucrainean și au mobilizat toate resursele și au oferit un mare ajutor refugiaților ucraineni. Cine și de ce crează în Ucraina astfel de falsuri? Este acest lucru o formă de a mulțumi țării noastră pentru ospitalitatea oferită refugiaților, în condițiile în care avem o viață liniștită, în ciuda tensiunilor din regiune? Vrea cineva să creeze panică, să sperie lumea, să implice Moldova în război, să submineze neutralitatea constituțională a statului și să destabilizeze situația din țara noastră?

Aceste întrebări au fost adresate de Noi.md mai multor experți, care comentînd încercările repetate ale Ucrainei de a acuza Transnistria de implicare în operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, în special acuzațiile de lansare a rachetelor asupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul regiunii transnistrene, care au fost negate atît de Chișinău, cît și de Tiraspol.

După cum a menționat deputat în Parlamentul Republicii Moldova de prima legislatură, fost președinte al KGB, ex-prim ministru al Securității Naționale, ex-viceministru al Afacerilor Externe Anatol Plugaru, orice război, nu în ultimul rînd este informațional, mai ales în secolul modern, iar acest război vine nu numai din Ucraina, ci și din alte țări ale lumii.

"Prin acest război informational se urmăresc scopuri meschine, dușmănoase, neconstituționale de a panica, de a speria lumea și pentru a muta accentele de la adevăr la minciună. Ei vor să sperie lumea, vor să îi zăpăcească și să organizeze cît mai multe fluxuri de refugiați”, a spus el.

La rîndul său, analistul politic Nicolae Pascaru consideră că Kievul prin astfel de falsuri încearcă să implice Moldova în război publicînd astfel de acuzații false despre deschideri de focuri din Transnistria.

”Vreau să chem politicul moldovenesc să ducă un dialog cu Tiraspolul pentru că regiunea noastră nu trebuie să fie implicat în război. Însă un lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea, Republica Moldova este o țară neutră, este o țară a păcii. Iar cei care răspîndesc aceste știri false trebuie să fie trași la răspundere", a subliniat el.

În același timp, profesorul și diplomatul Victor Borșevici a menționat că orice război informațional este un război murdar și este mai înfricoșător decît o bombă atomică murdară.

"Tovarășii care răspîndesc știri false creează în mod intenționat o provocare pentru a submina neutralitatea noastră constituțională. Cert este că cineva are nevoie de destabilizare în Moldova. Trebuie să ne amintim că sîntem o țară neutră, iar poporul moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului este un popor care dorește pace întregii regiuni și tuturor oamenilor, indiferent de naționalitatea și religia lor", a spus el.

Source: noi.md

Keywords:

Ucraina , Transnistria , război

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
932 locuitori

Măgurele este un sat şi comună din raionul Ungheni. Măgurele este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Măgurele a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.