|
Foto: unian.net |
De ce în Ucraina sînt create falsuri cu privire la implicarea Transnistriei în conflictul militar?
În Ucraina sînt create diferite informații false despre presupusa implicare a Transnistriei în conflictul militar din partea Rusiei pentru a crea panică, a speria lumea, a implica Moldova în război, a submina neutralitatea constituțională a republicii și a destabiliza situația din țara noastră.
În Ucraina, unii "patrioți ucraineni" creează falsuri despre, chipurile, implicarea Transnistriei în conflictul cu Federația Rusă.
Acest lucru are loc în contextul unor contacte stabile și constante între autoritățile de la Chișinău și conducerea transnistreană care conștientizează participarea Moldovei (inclusiv a Transnistriei) în conflictul armat din Ucraina este inadmisibil. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova sînt solidari cu poporul ucrainean și au mobilizat toate resursele și au oferit un mare ajutor refugiaților ucraineni. Cine și de ce crează în Ucraina astfel de falsuri? Este acest lucru o formă de a mulțumi țării noastră pentru ospitalitatea oferită refugiaților, în condițiile în care avem o viață liniștită, în ciuda tensiunilor din regiune? Vrea cineva să creeze panică, să sperie lumea, să implice Moldova în război, să submineze neutralitatea constituțională a statului și să destabilizeze situația din țara noastră?
Aceste întrebări au fost adresate de Noi.md mai multor experți, care comentînd încercările repetate ale Ucrainei de a acuza Transnistria de implicare în operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, în special acuzațiile de lansare a rachetelor asupra aeroportului din Vinița de pe teritoriul regiunii transnistrene, care au fost negate atît de Chișinău, cît și de Tiraspol.
După cum a menționat deputat în Parlamentul Republicii Moldova de prima legislatură, fost președinte al KGB, ex-prim ministru al Securității Naționale, ex-viceministru al Afacerilor Externe Anatol Plugaru, orice război, nu în ultimul rînd este informațional, mai ales în secolul modern, iar acest război vine nu numai din Ucraina, ci și din alte țări ale lumii.
"Prin acest război informational se urmăresc scopuri meschine, dușmănoase, neconstituționale de a panica, de a speria lumea și pentru a muta accentele de la adevăr la minciună. Ei vor să sperie lumea, vor să îi zăpăcească și să organizeze cît mai multe fluxuri de refugiați”, a spus el.
La rîndul său, analistul politic Nicolae Pascaru consideră că Kievul prin astfel de falsuri încearcă să implice Moldova în război publicînd astfel de acuzații false despre deschideri de focuri din Transnistria.
”Vreau să chem politicul moldovenesc să ducă un dialog cu Tiraspolul pentru că regiunea noastră nu trebuie să fie implicat în război. Însă un lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea, Republica Moldova este o țară neutră, este o țară a păcii. Iar cei care răspîndesc aceste știri false trebuie să fie trași la răspundere", a subliniat el.
În același timp, profesorul și diplomatul Victor Borșevici a menționat că orice război informațional este un război murdar și este mai înfricoșător decît o bombă atomică murdară.
"Tovarășii care răspîndesc știri false creează în mod intenționat o provocare pentru a submina neutralitatea noastră constituțională. Cert este că cineva are nevoie de destabilizare în Moldova. Trebuie să ne amintim că sîntem o țară neutră, iar poporul moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului este un popor care dorește pace întregii regiuni și tuturor oamenilor, indiferent de naționalitatea și religia lor", a spus el.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 2486 locuitori
Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.
Comentarii
(0)