28 mai 2023, 06:26 views 35700
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Brăneşti, raionul Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.13 km. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni, dintre care 73.05% - bărbaţi și 26.95% - femei. Structura etnică a populaţiei: 84.35% - moldoveni, 5.03% - ucraineni, 7.28% - ruşi, 1.53% - găgăuzi, 0.52% - bulgari, 0.04% - evrei, 0.04% - polonezi, 0.48% - ţigani, 0.72% - alte etnii.

[în sus]Istoria localitații

Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429. La acea dată domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia soției sale Marena mănăstirea Căpriana cu mai multe sate, printre care și Brănești.

[în sus]Monumente istorice

În preajma satului Brănești în anii 1958-1959 arheologii Gh.Fiodorov și P. Bîrnea au descoperit o așezare medievală timpurie din secolele VI-VII, VIII-IX, X-XI, XII-XIII și secolul XIV. Monumentul se află la distanța de 0,5 km spre nord de satul Brănești, în valea Budăi, pe malul din stînga la vest și nord, parțial pe malul din sud al rîului Motca (Ivancea), un afluent de dreapta al rîului Răut, la 2,5 km spre sud-vest de locul confluenței lor. Sub suprafața sitului, la cîteva zeci de metri, se află catacombele vechii cariere de piatră, în care actualmente este amenajat un mare depozit de vinuri. Tot aici rîul Motca dispare sub pămînt ca să reapară la suprafață la cîțiva km. Dimensiunile monumentului arheologic sînt de 1,0 x 0,50 km. În partea de nord el ocupă o pantă cu două promontorii mici orientate spre est, spre vest panta vîlcelei Budăi. Vestigiile așezării medievale timpurii se găsesc în abundență în partea centrală și cea de nord-est a monumentului. În cadrul aceluiași șantier arheologic a fost descoperită o așezare geto-dacă din sec. IV-III î.Hr.

Aici au fost găsite 4 locuințe adîncite cu cuptoare din piatră datate cu sec. VIII-IX și IX-X, un cuptor metalurgic din sec.VIII-IX, ceramică din sec.VI-VII, VIII-IX, X-XII, ceramică a Hoardei de Aur din sec. XIV și două monede din arama ale hanului Djanibek de la mijlocul sec. XIV.

[în sus]Trasee turistice

O atracție turistică incontestabilă reprezintă beciurile din Brănești, situate într-o zonă frumoasă de pădure, în preajma Orheiului Vechi. Pivnițele din Brănești se întind pe o distanță de 58 km la adîncime de 60 m sub pămînt și au o suprafață de 75 ha. Aici se află una din cele mai mari vinării și depozit de vin din Republica Moldova. Asortimentul vinurilor include peste 180 de soiuri de vin alb și roșu și 7 mărci de colecție.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
596 locuitori

Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.