27 march 2013, 11:59 Moldovan reality views 9326
27 march 2013, 11:59 Moldovan reality views 9326

Scrisoare deschisă ambasadorului României la Chişinău

Mişcarea de Tineret „Voievod” este îngrijorată de situaţia creată în jurul Mănăstirii Putna, care îşi vede ameninţată proprietatea legitimă şi dreptul la existenţă ca unitate de cult liberă şi recunoscută în România.

Indiferent de circumstanţe, instituţiile statului român sînt obligate să aibă grija de monumentele istorice, care au o valoare fundamentală şi pentru poporul moldovenesc. Ştefan cel Mare şi Sfînt este unul dintre cei mai mari Voievozi din toate timpurile. Este o personalitate, care a contribuit la stabilirea statalităţii Moldovei, iar ţara în perioada domniei Măriei Sale a cunoscut prosperitatea.

La Mănăstirea Putna este înmormîntat Marele Voievod al moldovenilor. Este un loc sacru şi de o importanţă istorică deosebită, nu doar pentru Moldova şi România de astăzi, dar şi pentru întreaga Europă.

Ceea ce se întîmplă în jurul Mănăstirei Putna este o ruşine atît pentru români, cît şi pentru poporul moldovenesc. Este inadmisibil, dle Ambasador, ca reprezentanţii statului să se comporte ca nişte barbari. Aceştia sînt nişte оameni, care, foarte probabil, urmăresc scopuri şi interese personale.

Ştefan сel Mare Şi SfÎnt este o personalitate “iubită” mai puţin de istorici, dar şi de politicieni din mai multe motive. Simplul fapt că Bucureştiul nu are un monument de valoare al Marelui Domnitor spune foarte multe lucruri. Evident că cei, care au promovat ideea aşa-numitei limbi române şi conceptul de naţiune română se vor regăsi comemoraţi cu busturi şi monumente în parcurile din capitala României, mai puţin însă şi personalităţile, care au făurit Statul Moldovenesc şi limba moldovenească. Nu vrem să intrăm în detalii istorice, dar măcar, din simplul motiv, că suntem fraţi ar trebui să avem grijă, de ceea ce ne reprezintă.

Astfel, vrem să menţionăm că dacă Mănăstirea Putna va fi privată de proprietăţile sale, vom depune toate eforturile pentru a contesta aceasta decizie şi vom protesta nu doar la Chişinău, dar şi în multe oraşe din România.

Acest comportament deviant ‒ vandalismul ‒ ar trebui oprit. Dincolo de faptul că ne contestaţi neamul, limba şi atentaţi la statalitatea noastră, mai vin şi aceste decizii degradante, care încă o data denotă faptul că tot ceea ce este moldovenesc, este sortit dispariţiei în România.

Vrem să vedem coerenţă în decizii  şi respect faţă de culturile noastre, care ne mai fac să credem că sîntem cu adevărat fraţi.

 

Preşedinte  Nicolae Pascaru

Keywords:

ambasador , Romania , manastire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.