28 february 2022, 12:30 Moldovan reality views 3336
Mai sînt oameni buni: Cum moldovenii neindeferenți îi ajută pe refugiații ucraineni
Photo: https://trm.md/
28 february 2022, 12:30 Moldovan reality views 3336

Mai sînt oameni buni: Cum moldovenii neindeferenți îi ajută pe refugiații ucraineni

Practic toată lumea s-a unit pentru a ajuta refugiații ucraineni care au ajuns în Moldova, iar acest lucru este foarte îmbucurător și ne face să ne mîndrim cu țara noastră.

Despre aceasta pentru Noi.md a spus voluntarul Andrei Elistratov.

"Este foarte plăcut că pentru a ajuta locuitorii țării vecine, unde este război, care s-au pomenit în dificultate, în Moldova s-au unit și marile companii și oameni obișnuiți, oameni care vorbesc limba rusă, moldovenească, română, ucraineană, oameni care cred în Dumnezeu și atei, înalți și scunzi, băieți și fete, adulți și copii. S-au unit doar pentru a ajuta oamenii. Aceasta se numește omenie", a remarcat Andrei Elistratov.

Potrivit acestuia, s-a decis crearea unui grup de inițiativă, colectarea produselor alimentare și a bunurilor de primă necesitate și livrarea acestor colete în toată țara la centrele de primire a refugiaților.

"Acesta este primul lucru care se face acum. În același timp, desigur, vom rezolva și problemele de distribuție, crearea de locuri în care refugiații pot obține azil, cazare, pot primi condiții normale, de înaltă calitate. Sînt mîndru și foarte, foarte mulțumit de modul în care reacționează toți cei care se află de această parte a frontierei. Este vorba chiar și aceiași ucraineni care au sosit, sînt obosit și nu mai au puteri, dar ei oricum ni se alătură, merg la vamă, adună pachete umanitare în centre. Acest lucru nu poate să nu atingă. Pur și simplu nu poate să nu atingă", a subliniat Andrei Elistratov.

"Am venit aici ca voluntar de la o companie mare care, pentru o sumă mare de bani, a cumpărat produse de igienă pentru persoanele care vin acum din Ucraina și eu vreau să fiu măcar o mică parte din tot ceea ce se întîmplă. Este puținul pe care îl putem face cu toții acum", spune voluntara Alina.

"Sînt voluntar astăzi pentru că vedem că astăzi statul vecin Ucraina trece prin vremuri grele și am făcut tot posibilul pentru a veni aici ca să sprijin și să ajut acești oameni. Este important pentru noi ca oamenii să se ajute reciproc atunci cînd au probleme. Sperăm că acest război se va încheia în curînd, sperăm că oamenii pașnici se vor putea întoarce la casele lor. Cu ajutorul oamenilor buni, am adunat produsele necesare și-i vom sprijini. Contăm pe pacea și înțelepciunea politicienilor, atît ucraineni, cît și ruși, pentru a opri acest război și pentru ca să fie pace", a spus Nicolae Pascaru.

"Ajutăm la distribuirea oamenilor, cu locuințe, cu transport. Mulți oameni vin și oferă apartamente refugiaților gratuit. Desigur, îi ajutăm la transportarea lucrurilor la trecerea frontierei. Îi servim cu ceai fierbinte, îi ajutăm să se calmeze, le dăm să mănînce. Noaptea am trecut și de cealaltă parte, în spatele coloanei, am dus mîncare caldă și am hrănit oameni. Toți ajută, aduc constant lucrurile, iau și aduc oamenii, chiar și noaptea la ora trei, la patru. Cînd se întîmplă vreo nenororcire, oamenii încep să simtă și să înțeleagă că atunci cînd suntem împreună, cînd suntem uniți, atunci totul va fi bine", a spus voluntarul Alexandru.

La rîndul lor, refugiații din Ucraina care sosesc în Moldova spun cu lacrimi în ochi că sînt bucuroși că au ajuns deja într-un loc sigur.

"Am luat legătura, ni s-a oferit un loc de trai, ne așteaptă deja a doua zi. Am crezut că va fi repede în principiu, dar am mers 38 de ore. Am dormit în mașină două nopți. Vă mulțumesc foarte mult pentru un sprijin atît de mare. Am fost hrăniți. Pe tot drumul ne-au fost aduse și produse alimentare. Pur și simplu veneau, deschideam ferestrele și ei ne spuneau: poftim mîncare, apă. Mulțumesc mult! Am fost primiți atît de bine. Sîntem emoționați pînă la lacrimi. Acum ni s-a oferit o cartelă gratuită și am fost însoțiți pînă unde trebuia să mergem și, de aceea, băieți, vă mulțumim foarte mult! Faceți un lucru foarte important", a spus o femeie.

"Sîntem din Odessa, atăm aici de o oră. Mulțumesc! Am fost primiți foarte bine aici. Copilului i s-a oferit și terci, și apă și orice doriți. De aceea, totul este bine. Ar fi mult mai bine dacă și familia mea ar fi aici, pentru că eu sunt aici deocamdată singură, cu copilul. Nu am călătorit niciodată mai departe de Odessa", a spus o altă femeie, o mamă tînără.

 "Tocmai am trecut granița, venim din Odessa. Voluntarii ne ajută foarte mult. Sîntem foarte plăcut surprinși de ajutor, de modul în care suntem întîmpinați. E foarte, foarte plăcut. Sîntem șocați de voluntarii de aici, de băieții care ne ajută și nici nu ne-am gîndit că poate fi așa. Sincer, este foarte plăcut și neobișnuit. Vă mulțumim foarte mult", spun alți locuitori ai țării vecine care au ajuns în Moldova.

Mai multe informații despre istoriile dificile ale refugiaților, unde s-au contopit lacrimile și zîmbetele, vedeți în reportajul Noi.md.



 

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5220 locuitori

Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.