02 november 2022, 11:30 Moldovan reality views 3258
Moldova, pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor
02 november 2022, 11:30 Moldovan reality views 3258

Moldova, pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor

Inflația lovește puternic ţara noastră. Republica Moldova e pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor. Rata inflației a ajuns la 16,6% la începutul anului, o creștere substanțială față de ianuarie 2021.

Potrivit datelor Trading Economics, ţara noastră este devansată doar de Turcia unde nivelul scumpirilor a ajuns la 48,6%. O inflaţie ridicată e şi în Estonia, Belarus şi Ucraina. Rusia e pe locul şase, cu o inflație de aproximativ 9 la sută, scrie publika.md.

Statele cel mai puţin afectate de scumpiri sînt Liechtenstein şi Elveția, cu o inflaţie de 1,5 la sută. Malta și Franța au reuşit să ţină inflaţia sub control, la 2,4, respectiv, 2,9%.

În Republica Moldova, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 17,5% într-un an, un record absolut pentru ultimii 18 ani. Recordul precedent a fost stabilit în 2003, cînd prețurile alimentelor au crescut cu 20%.

Experţii atenţionează că rata inflaţiei ar putea ajunge la 20% în prima jumătate a acestui an, deoarece vor continua să crească preţurile la energie şi cele de transport.

Source: www.publika.md

Keywords:

preţ , majorare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
288 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Mirnoe a fost întemeiat în anul 1949.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.