|
Prognoza BNM: Explozie de prețuri și căderea leului moldovenesc ne așteaptă în 2022
Banca Națională a Moldovei (BNM) a afișat prognoza privind rata inflației pentru 2022. Astfel, la începutul anului următor rata prognozată de este de 13,7%, urmată de o creștere de până la 14,7%.
Prognoza BNM arată o rată a inflației pentru trimestrul I de 13,4%, trimestrul doi - 14,7% și în ultimul trimestu se aștaptă o infalație de 15,1%, pentru 2022.
Potrivit comunicatului emis de Bancă, privitor la situația din anul curent, „rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză - trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent"
Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută.
Această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate.
Dacă la începutul anului creșterea la nivel global a presiunilor pro-inflaționiste era văzută ca un efect temporar, actualmente, majoritatea autorităților monetare, precum și FMI au atenționat despre accentuarea acestora și necesitatea măsurilor pentru contracararea efectelor negative.
Astfel, prognoza actuală a inflației, față de cea din raportul asupra inflației anterior, a fost revizuită în sus de către BNM. Scenariul de prognoză a inflației a fost elaborat în condiții de incertitudine sporită, cauzată în special și de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici și agenții economici. În acest context, mărimea șocului aferent prețurilor reglementate depinde și de măsurile compensatorii ale Guvernului.
Riscurile și incertitudinile vor persista și în perioada următoare. Acestea sunt legate de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare, diminuarea activității de producere, iar la nivel local de o serie de factori, cum ar fi condițiile climaterice, evoluția situației pandemice și magnitudinea ajustării tarifelor finale.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Municipiu
- Prima atestare:
- 1421
- Populația:
- 122669 locuitori
Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de 122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004. Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.
Comments
(0)