|
Republica Moldova intră în stare de urgență în urma crizei din sectorul energetic
Parlamentul Republicii Moldova a votat instituirea stării de urgență, asediu și război pentru un terment de 30 de zile (în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie).
Acest lucru îi dă mînă liberă Guvernului pentru introducerea unor măsuri dure. Se poate ajunge chiar și la rechiziția de bunuri - adică statul poate lua de la cetățeni anumite bunuri cu obligația de a le restitui ulterior sau de a le plăti.
Stare de urgență nu va împiedica desfășurarea alegerilor locale din 21 noiembrie.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
Legea nr. 212 din anul 2004 prevede mai multe măsuri ce pot fi instituite de autorități în timpul stării de urgenţă, de asediu şi de război.
Măsurile stipulate de acest act legislativ ar putea fi aplicate în condițiile în care Guvernul a propus instituirea stării de urgență în sectorul gazelor naturale.
Articolul 20 al Legii 212 prevede expres măsurile ce pot fi aplicate pe durata stării de urgență. Spre exemplu, punctul C prevede dispunerea „raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate”, iar punctul E stipulează că autoritățile competente pot efectua „rechiziţii de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă”.
Rechiziția de bunuri este un act prin care un organ al administrației de stat ia de la populație, în împrejurări excepționale, anumite lucruri cu obligația de restituire sau contra plată.
Proteste interzise în timpul stării de urgență
Potrivit punctului C al articolului 22 al Legii 212, Comisia pentru Situaţii Excepţionale „exercită dreptul exclusiv de a interzice desfăşurarea adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă”.
Cu alte cuvinte, pe durata stării de urgență ar putea fi interzise protestele sau organizarea alegerilor.
Iar punctul E prevede că aceeași comisie poate dispune, în caz de necesitate, sistarea temporară a livrării gazelor, energiei electrice şi apei potabile.
Iar articolul 36 al aceleiași legi prevede că Guvernul poate asigura completarea Forţelor Armate şi a formaţiunilor de apărare teritorială cu rezervişti. În plus, poate chema cetățenii să presteze servicii în interes public.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- Касатка мечтает выбраться из маленького бетонного бассейна (+Видео)
- Мороженое из цветной капусты? (Видео)
- Какие отклонения стали нормой общества?
- Цыгане. История, которая вас удивит (Видео)
- Эти растения можно использовать вместо аспирина
- Японский гастроэнтеролог Хироми Шинья подробно объясняет почему мы болеем!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1923
- Populația:
- 61 locuitori
Cotovca este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 9 km de orașul Sîngerei și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 61 de oameni. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1923.
Comments
(0)