15 august 2024, 12:00 Moldovan reality views 127
Gospodinele pregătesc conserve pentru sezonul rece
15 august 2024, 12:00 Moldovan reality views 127

Gospodinele pregătesc conserve pentru sezonul rece

În această perioadă, gospodinele pregătesc conserve pentru sezonul rece. Fiecare îşi are propria reţetă, mai ales, cînd este vorba despre murături.

Valentina Railean, din satul Ruseştii Noiraionul Ialoveni, pune la murat zeci de kilograme de castraveţi.

"Castraveţii îi pun doar pe cei din grădină, nu din seră, așa m-au învățat mama, bunica. Mai sînt soiuri din seră, care să poate de pus la murat, dar foarte rar".

Ca murăturile să se păstreze bine tot anul, saramura trebuie preparată din sare grunjoasă şi apă din fîntînă, spune Ion Railean, soțul femeii, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

„Toată muratura noi o facem cu apă din fîntînă. Apa rece, curată, proaspătă face murătura gustoasă”.

Oamenii nu renunță la tradiţia de a face conserve pentru iarnă, chiar dacă prețurile sînt mai mari faţă de anul trecut, din cauza secetei.

Astfel, la piețele din capitală, un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu 13 lei, unul de ardei dulci cu cel puţin 10 lei. Acelaşi preţ îl are şi vînăta, iar un kilogram de castraveți costă aproximativ 20 lei.

Source: noi.md

Keywords:

Conserve , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.