Chifu: numirea lui Rogozin a blocat dialogul direct între Chișinău și Tiraspol
Preşedintele României Traian Băsescu va discuta in cursul vizitei la Chișinău temele legate de securitatea energetică, soluționarea problemei transnistrene, etragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană.
Despre aceasta a relatat în interviul pentru moldova.org Iulian Chifu, Consilierul Preşedintelui Traian Băsescu pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională.
Potrivit acestuia, România este un susţinător constant a Republicii Moldova şi în temele mari de securitate, dar şi în afirmarea suveranităţii, independenţei politice reale şi a integrităţii teritoriale.
„România susţine Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană, punerea în practică a principiului consimţămîntului statului gazdă consemnat în cadrul fundamentelor de constituire a OSCE şi acceptat de către Federaţia Rusă în cadrul declaraţiei finale a summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, alături de acceptarea procesului de retragere a trupelor”, a amintit I.Chifu.
El a subliniat faptul că România susţine, deopotrivă schimbarea naturii aşa numitelor „forţe de pacificare” din zona de securitate din forţe militare în componentă civilă real multinaţională.
În opinia consilierului dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, pare a fi fost alterat şi, ulterior, blocat după desemnarea lui Dmitri Rogozin ca trimis special pentru conflictul nistrean, în aprilie-mai anul trecut.
„Considerăm că dialogul trebuie să continue fără constrîngeri externe şi fără ca în acest proces să se afirme actori terţi ca noi părţi implicate direct în conflict”, a declarat I.Chifu.
Abordînd problema deschiderii consulatului rus la Tiraspol oficialulromân a remarcat că chestiunea deschiderii consulatului unui stat pe teritoriul altui stat e prevăzută în regulile internaţionale şi presupune consimţământul statului acreditar, a statului gazdă.
„Dacă Republica Moldova nu are control asupra unei regiuni din teritoriul său, atunci e greu ca aceste angajamente să fie respectate, şi nu ştiu cum ar putea fi acceptată deschiderea unei reprezentanţe diplomatice într-o asemenea regiune. Dar, din nou, revine autorităţilor de la Chişinău decizia pentru autorizarea acestui consulat”, a conchis consilierul lui Traian Băsescu.
Sursa: nr2.ru
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1659
- Populația:
- 2867 locuitori
Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).
Comments
(0)