|
Specialiştii recomandă să se renunțe la decorațiuni de plastic pentru cimitire
Autorităţile şi ecologii recomandă cetățenilor să evite pentru vizita la cimitire la Paștele Blajinilor florile și decorațiunile din plastic, care "poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene".
"Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluînd solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și pînă la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene", au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
În acest context, experții ecologiști îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțînd la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propun sădirea plantelor decorative multianuale.
La rîndul său, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a îndemnat în acest an populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor), deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent.
În ultimele zile, mai multe comisii locale de sănătate publică din ţară au permis accesul în cimitire la Paștele Blajinilor, dar cu purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, evitarea aglomerației şi interzicerea mîncării şi băuturii pe teritoriul cimitirelor.
Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, marcată preponderent în Europa de Sud-Est la o săptămînă după Duminica Învierii, şi are la bază pomenirea celor răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează la cimitire mormintele rudelor şi apropiaților, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvîrșesc pomenirea lor.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1723
- Populația:
- 1975 locuitori
Tartaul este un sat şi comună din raionul Cantemir. Tartaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1975 de oameni. Satul Tartaul a fost menționat documentar în anul 1723.
Comments
(0)