Tradiţii de Crăciun şi obiceiurile Moldovei ortodoxe
Crăciunul este una din principalele sărbători creştine.
Istoria sărbătorii îşi are originea departe în secole. În această zi, creştinii din toată lumea slăvesc naşterea lui Isus Hristos. Unii credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar conform calendarului ortodox, data sărbătorii este 7 ianuarie.
Indiferent de dată, toţi credincioşii aşteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Această sărbătoarea se asociază cu căldură, dragoste, bunătate, bunăstare.
Fiecare popor are propriile tradiţii, dar sunt si trăsături comune în sărbătorirea Crăciunului. Principala tradiţie moldovenească de Crăciun este colindatul. De obicei, colindă copii şi tinerii, care merg din casă în casă, relatînd despre naşterea lui Isus.
„Colindele sunt transmise din strămoşi şi reprezintă cîntece de rit, dedicate Crăciunului şi Anului Nou. În colinde se combină slăvirea vieţii de zi cu zi, precum şi îndemnurile la fapte bune, la dărnicie şi ospitalitate”, a povestit etnologul Maria Ciocanu.
Principalul atribut al colindătorilor este steaua, în mijlocul căreia este plasată icoana cu chipul pruncului Isus.
Copii merg din casă în casă, cîmtă despre apariţia stelei pe cer, despre naşterea lui Isus. Pentru aceasta colindătorii primesc în dar colaci, nuci, mere, bani. Se consideră că cei care oferă daruri generoase colindătorilor vor avea bunăstare în noul an.
Sursa: noi.md
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1967
- Populația:
- 704 locuitori
Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.
Comments
(0)