15 july 2020, 15:15 Moldovan reality views 3684
Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, în ziua canonizării marelui domnitor (Foto, Video)
15 july 2020, 15:15 Moldovan reality views 3684

Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, în ziua canonizării marelui domnitor (Foto, Video)

Moldova marchează astăzi ziua canonizării Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar Biserica Ortodoxă din țară îl prăznuiește pe marele domnitor.

Cu acest prilej, membrii Mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan” și a Mișcării naționale „Voievod” au depus flori la Monumentul domnitorului din centrul capitalei. Activiștii au participat și la liturghia de pomenire a voievodului desăfșurată la Catedrala Mitropolitană.

Participanții la acțiunea de comemorare au relatat prin ce este semnificativă această zi pentru poporul moldovenesc.

„Pentru noi Ștefan Cel Mare este patronul spiritual, este omul care practic a făurit Moldova prin gloria sa, prin luptele sale. În această zi Biserica Ortodoxă a Moldovei organizează slujbe de pomenire în memoria lui Ștefan cel Mare. A trecut foarte mult dimp de la trecerea în neființăîn domnitorului, dar în memoria poporului nostru el este întotdeauna viu”, a relatat liderul Mișcării naționale Voievod, Nicolae Pascaru.

„Este o dată simbolică și noi am considerat de datoria noastră să venim să onorăm acest mare domnitor, acest mare simbol al neamului nostru. Știind că Biserica organizează slujbe de pomenire în toată țara, noi am hotărît să fim alături de biserică în această zi marcantă”, a menționat liderul Mișcării Urmașii lui Ștefan, Dumitru Roibu.

În acest an se împlinesc 28 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare și 563 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei.

Ștefan cel Mare a fost un apărător și promotor al religiei creștine și un mare ctitor de lăcașuri sfinte.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.