20 october 2012, 12:05 Moldovan reality views 6068
20 october 2012, 12:05 Moldovan reality views 6068

Lucian Boia: Moldovenii sînt pe cale să-și contureze o națiune proprie

Moldovenii sînt pe cale să-și contureze o națiune moldovenească proprie, apropiată în foarte multe privințe de România, dar care nu e obligatoriu să fuzioneze cu națiunea română și cu statul român, consideră profesorul Universității din București Lucian Boia.

În interviul acordat postului de radio Europa Liberă” savantul român a declarat că totuși, Republica Moldova se află într-o poziție aparte față de România și că trebuie făcut tot ceea ce se poate face ​​pentru o apropiere culturală și pe alte planuri, dar nu crede că românii ar trebui să fie obsedați de problema unei uniri efective.

L. Boia a amintit că „Austria a devenit la un moment dat altceva decît Germania. Inițial era membru al Imperiului german, al statului german, iar acum este o altă națiune”.

În opinia lui Moldova este „un cocktail mai special, cu toată minoritatea rusă, ucraineană; sigur, minoritate, dar o minoritate consistentă, care dă o anumită coloratură națională, culturală”.

„Părerea mea este că e foarte bine ca raporturile să se strîngă, dar nu văd de ce am fi preocupați neapărat de o fuziune între cele două țări”, - a concluzionat profesorul bucureștean.

Potrivit publicației românești „Ziua Veche”, fostul președinte al României Emil Constantinescu, în timpul vizitei sale recente la Chișinău, a lansat ideea de a crea, în capitala Republicii Moldova a Consiliului personalităților celebre ale lumii - originari din Republica Moldova, care ar sprijini aspirațiile europene ale Chișinăului. Constantinescu a spus că această idee este împărtășită de președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și compozitorul Eugen Doga.

Fostul Președinte român, Emil Constantinescu s-a născut și a trăit pînă la vîrsta de 4 în Bender.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1917
Populația:
216 locuitori

Chirileni este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află într-o regiune de şes şi mici coline între rîurile Soloneţ şi Ciulucul Mare, la o distanță de 17 km de oraşul Sîngerei și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1917.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.