Autoritățile moldovene vor obliga comercianții de petrol să reducă prețurile carburanților sau să plătească mai multe taxe
În Moldova va fi schimbată metodologia de stabilire a prețurilor la produsele petroliere pentru a crește transparența procesului de formare a prețurilor la combustibil, precum și pentru a evita volatilitatea ridicată pe piața internă a produselor petroliere. Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat că, în conformitate cu amendamentele la Legea privind piața petrolului, care au fost aprobate azi de Guvern la inițiativa Ministerului Economiei, în Moldova, prețurile de vînzare cu amănuntul la produsele petroliere vîndute vor fi stabilite pe baza prețurilor medii de la Platt s Mediterranean, și nu pe baza valorii în vamă a acestora. În același timp, va fi stabilită o marjă specială, care va include toate costurile asociate exclusiv cu vînzarea produselor petroliere, și o rată rezonabilă de rentabilitate.
Lazăr a spus că actuala metodologie de stabilire a prețurilor produselor petroliere nu este eficientă, deoarece permite creșterea neîntemeiată a prețului carburanților pentru a acoperi toate costurile, menținînd în același timp rata de rentabilitate de 10%. El a subliniat faptul că, în lipsa concurenței pe piața petrolului, această metodologie oferea o oportunitate pentru creșterea nejustificată a prețurilor, care nu asigură transparența costurilor incluse în formula de stabilire a prețurilor, și nu încuraja companiile să fie mai eficiente, să caute rezerve interne.
Lazăr a subliniat că profitabilitatea companiilor era limitată la nivel general, și costurile puteau include costuri pentru alte tipuri de afaceri. În plus, costurile includeau cheltuielile care nu aveau nimic de a face cu vînzarea produselor petroliere, în special, plata concediilor angajaților etc. Ministrul Economiei a remarcat faptul că instituirea randamentului maxim de 10% este inutilă în condițiile în care nu există nici o garanție de transparență a costurilor, care sînt luate în considerare la stabilirea prețului la combustibil și, prin urmare, obligația de a crește prețul maxim de către comercianții de petrol este doar o formalitate și depinde de cheltuielile reale ale companiilor.
Lazăr a spus că, în conformitate cu modificările introduse, vor fi luate în considerare numai cheltuielile motivate și necesare, iar stabilirea prețurilor va fi realizată conform cotațiilor de la Platt s Mediterranean, și nu conform valorii în vamă a produselor petroliere, care sunt, de obicei, importate prin intermediari din zone off-shore pentru a evita impozitele. Ministrul a spus că, avînd în vedere modificările aduse legii privind produsele petroliere, el consideră că există rezerve pentru a reduce prețurile la produsele petroliere în Moldova, prin eliminarea cheltuielilor ineficiente. Potrivit lui, în viitor, sau vor scădea prețurile produselor petroliere în țară, sau companiile, refuzînd schema de livrare în mod indirect din zonele offshore, vor trebui să plătească mai multe taxe la stat.
Ministrul Economiei al Republicii Moldova a declarat că prețurile produselor petroliere din țară (fără a include taxele) sînt "nejustificat de mari", în comparație cu țările Uniuni Europene, și aduc supraprofit companiilor. Acestea includ aproape toate costurile care justifică, ulterior, prețul final al produsului. Compararea costurilor și a profiturilor companiilor străine și din Moldova a arătat că marja companiilor din Moldova, importatoare de combustibil, este de cîteva ori mai mare. În plus, modificările cotațiilor la bursele regionale internaționale (Platts) nu au nici o influență asupra prețurilor din Moldova. Conducerea Ministerului Economiei a considerat rezonabilă stabilirea prețului de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere în țară pe baza cotațiilor de la Platt s Mediterranean, deoarece anume acestea sunt prețurile de orientare pentru majoritatea tranzacțiilor cu petrol în zona respectivă.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1886
- Populația:
- 598 locuitori
Coicova este un sat din cadrul comunei Doibani I din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Coicova alcătuia 598 de oameni în anul 2011. Satul Coicova a fost menționat documentar în anul 1886.
Comments
(0)