|
Bugetarii riscă să rămînă fără salarii – declarație
Reforma salarială adoptată în decembrie 2018 a fost un proiect negîndit pînă la capăt, fără un studiu al impactului, fără negocieri cu structurile implicate nemijlocit în acest proces, declară consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.
Potrivit consilierului, deși legea prevede majorarea salariilor, Guvernul nu a alocat surse suplimentare pentru acoperirea acestui spor. În urma acestei reforme, afirmă el, Guvernul a impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi, îngrijorare exprimată și de Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ).
Funcționarul atenționează că aceste condițiile noi au provocat un șir de probleme:
apariția unor probleme la stabilirea salariului în condițiile alocării mijloacelor bugetare egale cu costul comenzii de stat;asigurarea salarizării instituțiilor doar pentru 6-8 luni ale anului 2019; impunerea instituțiilor de învățămînt să-și reducă cheltuielile salariale ca urmare a apariției unor decalaje financiare apărute;creșterea deficitului bugetar la capitolul fondul de salarizare, care constituie circa 120 milioane leiapariția situației de incertitudine privind achitarea viitoarelor indemnizații de concediu
Anterior, reprezentanții Președinției, ai sindicatelor, precum și ai mai multor colective de angajați au atenționat Guvernul asupra necesității înlăturării carențelor cuprinse în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
"Cu părere de rău, Guvernul nu a reacționat la aceste solicitări. În condițiile create, reiterăm necesitatea identificării soluțiilor pentru eliminarea discrepanței între alocațiile bugetare și prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a unui șir de Hotărîri de Guvern, precum și rectificarea Bugetului de Stat 2019, care să prevadă surse financiare necesare implementării reformei salariale demarate în decembrie 2018", a conchis Corneliu Popovici.
Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Как производство крем-меда спасло глухую деревню (+Фото)
- Разлом Сан-Андреас (Видео)
- Правда о тебе
- Все говорят, что перекись полезна, но вот чего они не говорят
- Малахитовая шкатулка, или история самоцвета Хозяйки Медной горы (+Фото)
- Выпейте эту смесь перед сном, и Вы удалите из организма все, что съели в течение дня!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1774
- Populația:
- 5447 locuitori
Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.
Comments
(0)