Moldova şi Transnistria se vor reintegra pînă la sfîrşitul anului 2012
Interviu cu clarvăzătorul Moisei Lepădatu
Popularul clarvăzător din Moldova, Moisei Lepădatu, care a prezis rezultatele Campionatului Europei de fotbal din 2012, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat şefului reprezentanţei „RIA Novosti” în Moldova, Vladimir Novosadiuk, că Moldova şi Transnistria se vor uni pînă la sfîrşitul anului curent.
- Noul preşedinte transnistrean, Evgheni Şevciuk, înţelege că teritoriile de pe ambele maluri ale Nistrului reprezintă o singură republică şi că, pînă la sfîrşitul anului curent, aceste teritorii se vor uni, iar prezenţa pacificatorilor va deveni inutilă. După aceasta Moldova se va apropia de Rusia, deoarece Transnistria are relaţii strînse cu Moscova.
- Care este perspectiva relaţiilor moldo-ruse în linii generale?
- Dacă cineva crede că Rusia nu are nevoie de Moldova, greşeşte amarnic, deoarece, în prezent şi în viitor, viaţa din Moldova la modul direct depinde de relaţiile cu Rusia, atît de cele economice, cît şi cele umanitare. Rusia este unica ţară capabilă să aducă Moldova la o nouă etapă de dezvoltare şi statutul pe care putem şi trebuie să mizăm. Aceste două ţări au fost, sînt şi vor fi împreună. În cazul în care Moldova se va îndepărta cîtuşi de puţin de Rusia, ea va fi sortită. Or, datorită conducerii de la Moscova, rolul istoric al Rusiei în lume creşte cu fiece zi.
- Care este soarta de mai departe a limbii ruse în Moldova? Îşi va consolida poziţiile sau le va ceda sub presiunea forţelor unioniste, care s-a înteţit în ultimul timp?
- Populaţia rusolingvă nu va fi îngenunchiată, iar limba rusă în Moldova se va vorbi în continuare.
- Recent, în sudul Rusiei s-au produs inundaţii de proporţie. În acest an, Rusia va mai fi afectată de cataclisme naturale?
- În anul curent şi în apropiaţii ani, în Rusia nu se vor mai produce cataclisme naturale de proporţii.
- Deja de circa o lună, în Ural este căutat avionul „An-2”, care a decolat din oraşul Serov fără permisiunea autorităţilor şi a dispărut fără urme. Va fi găsit acest avion şi care este soarta pasagerilor?
- Aceşti oameni vor fi găsiţi pînă în luna octombrie 2012, însă niciunul la acel moment nu va fi în viaţă. Avionul a fost ţinta unui atac şi despre locul aflării lui cineva ştie.
- În scurt timp, la Londra vor începe Jocurile Olimpice. Cum va evolua la această competiţie naţionala Rusiei?
- Rusia va avea o evoluţie bună şi va ocupa locul doi sau trei în clasamentul general pe echipe. În genere, toate insuccesele sportivilor ruşi din ultima perioadă sînt cauzate nu de lipsa unor talente, ci din cauza că ei sînt preţuiţi şi plătiţi prost. În afară de aceasta, sportivii ruşi, în particular fotbaliştii, sînt antrenaţi de specialişti străini, care lucrează pur pentru bani şi nu pun suflet în ceea ce fac.
- În prezent, se poartă discuţii aprinse pe marginea viitorului antrenor al naţionalei Rusiei de fotbal. Cine va fi, un antrenor rus sau unul străin?
- Ei deja de două ori s-au convins ce fac antrenorii străini. De exemplu, Guus Hiddink, uneori îşi ghida discipolii în timpul meciului prin telefon, fiind în afara stadionului. Sînt convins că următorul antrenor va fi un specialist din Rusia.
- Care sînt perspectivele politice în Moldova? Vor fi alegeri parlamentare anticipate?
- Nu, deoarece există un preşedinte ales. La începutul anului curent, spuneam că şeful statului va fi ales pînă la Paşte, aşa şi s-a întîmplat, preşedintele fiind ales cu două săptămîni pînă la această sărbătoare. Cît priveşte partidele, atunci Partidul Comuniştilor, de exemplu, după alegerile parlamentare ordinare, care urmează să aibă loc nu mai tîrziu de martie 2015, va accede în Parlament cu un număr mult mai mic de deputaţi şi va rămîne în opoziţie. Acest partid nu mai are puteri pentru a continua lupta politică. Partidul Liberal, care pledează pentru unirea Moldovei cu România, în genere nu va accede în Parlament. Puterea se va concentra în mîinile liberal-democraţilor şi democraţilor, care vor crea o coaliţie. Posibil, în Legislativ va apărea un partid nou de stînga.
- Deja de cîţiva ani cetăţenilor moldoveni li se promite regim fără vize în UE, însă rezolvarea acestei probleme se amînă în permanenţă. Se va întîmpla acest lucru cîndva?
- Regimul fără vize este convenabil nu atît Moldovei, cît Occidentului. Vom obţine acest regim în anul 2013, însă în următorii 10-20 de ani Moldova nu va adera la UE, în pofida faptului că în permanenţă ni se spune că e ceva real.
- În prezent, se discută activ despre apropierea unei noi crize financiare mondiale. Cînd se va produce acest lucru şi cît de mult va fi afectată Moldova?
- Moldova apropare că nu va resimţi efectele crizei, deoarece este o ţară foarte mică, cu o economie nedezvoltată.
- Cît va mai dura canicula de 40 de grade, or, se distruge recolta?
- Canicula va înceta în curînd, însă din această cauză bunăstarea ţării nu se va schimba, deoarece o bună parte din producţia agricolă, volumul căreia nu se schimbă din an în an, este exportată.
- Să vorbim despre vecinii noştri. Parlamentul Romîniei, pentru a doua oară, i-a acordat vot de neîncredere preşedintelui ţării, Traian Băsescu. Pentru confirmarea acestui vot urmează să fie organizat un referendum. În anul 2007, cetăţenii României s-au pronunţat împotriva demisiei lui Băsescu, cum va fi de această dată?
- Sînt ultimele zile ale vieţii politice a lui Băsescu, nemaivorbind de faptul că e pe sfîrşite cariera lui de conducător al ţării. Băsescu nu va mai fi ales în calitate de şef al statului. Acum, el va pleca pentru totdeauna. Băsescu va fi afectat şi de o dramă personală, el poate fi chiar arestat. Băsescu simte şi înţelege aceste lucruri.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 51 locuitori
Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.
Comments
(0)