07 september 2012, 11:43 Moldovan reality views 2902
07 september 2012, 11:43 Moldovan reality views 2902

La Monaco a fost adoptată Rezoluţia AP OSCE cu privire la Republica Moldova

În cadrul Comitetului General pentru Afaceri Politice şi Securitate al AP OSCE, ieri, la Monaco, a fost pe larg discutată şi adoptată Rezoluţia AP OSCE cu privire la Republica Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Preşedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, autoarea Rezoluţiei AP OSCE cu privire la Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a menţionat importanţa reluării cu succes a negocierilor privind problema transnistreană în formatul 5 + 2 şi a pledat pentru o implicare mai activă a parlamentarilor în reglementarea conflictelor îngheţate în spaţiul OSCE. Walburga Habsburg Douglas a remarcat imperativul consolidării interacţiunii între AP OSCE şi APCE în vederea soluţionării diferendului transnistrean şi a opinat că Rezoluţia în cauză poate reprezenta un start important pentru lansarea cooperării AP OSCE - APCE în această privinţă. La acelaşi subiect, Walburga Habsburg Douglas a salutat constituirea Comisiilor Parlamentare Comune în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, prevăzută să implice reprezentanţi ai puterii legislative din regiunea transnistreană, şi a exprimat speranţa că toate forţele politice din Parlamentul Republicii Moldova vor fi implicate în aceste Comisii. De asemenea, ea a propus organizarea unui seminar la Stockholm, la sfîrşitul anului curent, la care ar putea participa reprezentanţii Parlamentului de la Chișinău şi reprezentanţii aşa-zisului Soviet Suprem al regiunii transnistrene a Moldovei.

Cu referire la Republica Moldova, Rezoluţia AP OSCE consideră faptul că identificarea statutului legal special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, în timp ce consolidează şi asigură suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, constituie obiectivul principal al procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

În acelaşi context, Rezoluţia propune să fie facilitat dialogul parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova şi reprezentanţii sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind R. Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Rezoluţia AP OSCE face apel la Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor şi muniţiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale legii şi angajamentele internaţionale asumate în cadrul OSCE. De asemenea, în Rezoluţie se conţine o invitaţie către toţi participanţii la soluţionarea conflictului transnistrean să desfăşoare consultări în vederea transformării mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională sub un mandat (OSCE) internaţional.

Toate delegaţiile naţionale au susţinut Rezoluţia AP OSCE cu privire la Moldova, şi doar două delegaţii - Federaţia Rusă şi Cipru - s-au abţinut în timpul votării. Astăzi, 9 iulie, Rezoluţia AP OSCE cu privire la Moldova urmează a fi formal votată şi de plenul AP OSCE.

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova participă, în perioada 5-9 iulie, la Monaco, la reuniunea de vară a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Din componenţa delegaţiei fac parte deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan, Vasile Şova şi şeful Secţiei Relaţii Interparlamentare (Direcţia Relaţii Parlamentare Externe), Eugen Burdelinîi.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.