24 november 2018, 11:00 Moldovan reality views 2207
Un parlament de clasa econom. De cîți deputați are nevoie Moldova?
24 november 2018, 11:00 Moldovan reality views 2207

Un parlament de clasa econom. De cîți deputați are nevoie Moldova?

Partidul democrat propune ca numărul  de deputați să fie redus de la 101 la  61, iar problema ”optimizării” legislativului să fie rezolvată în cadrul unui referendum național, care poate fi organizat în paralel cu alegerile parlamentare  – la 24 februarie,2019 .

Inițiativa pe care a sonorizat-o acum o săptămînă Vladimir Plahotniuc a activizat  discuțiile ce apar permanent în cercurile noastre politice  – ce număr de deputați este necesar în Moldova,  cum trebuie să arate un parlament modern și pe cît de oportună este acum  discutarea acestei probleme? 

De la 380 la 51. Cine dă mai puțin?

Cel mau numeros parlament moldovenesc a fost cel din zorii independenței republicii. Sovietul Suprem al RSS Moldovenești (apoi Republica Moldova) a activat în perioada  aprilie,1990 – octombrie,1993 și avea  380 deputați. Cu toții, apropo, aleși în circumscripții uninominale. 

Dar Sovietul Suprem nu era un parlament profesionist: deputații nu lucrau permanent, din cei 380 de aleși ai poporului doar vre-o zece  erau parlamentari eliberați, ceilalți erau angajați în altă parte și doar  periodic veneau la Chișinău pentru a participa la sesiuni.  La începutul anilor 1990  începuse munca asupra noii Constituții (adoptată la 29 iulie,1994 – a înlocuit Constituția Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești din a.1978), și a fost pusă problema trecerii la  un legislativ profesionist și a reducerii numărului de deputați.                        

Victor Pușcaș, ex-președintele Curții Constituționale și  fost președinte adjunct al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM își amintește, că parlamentul din perioada1990-1993 era foarte greoi și anevoios – era imposibil să participi zilnic la sesiunile lui.  În scopul eficientizării lucrului legislativului erau înaintate diverse propuneri. Spre exemplu, deputații să se afle la Chișinău  o jumătate de an, după care să revină la locurile lor de muncă.  Însă nu era o ieșire din situație. Într-un final s-a decis că Moldova independentă, la fel ca alte țări, are nevoie de un parlament profesionist, care să activeze permanent. Dar decizia privind reducerea numărului de deputați de la 380 la 101, a fost adoptată cu multe dificultăți.  

“De unde a apărut cifra 101? Eu am fost membru al comisiei pentru elaborarea noii Constituții și coordonator al tuturor grupurilor de experți implicați în elaborarea proiectului Legii Fundamentale a țării, - spune Victor Pușcaș. – Practic, noi am analizat componența parlamentelor tuturor țărilor lumii, cum se formează ele,  și am ajuns la concluzia că numărul de deputați trebuie să fie raportat la suprafața țării, numărul populației, structurile de stat, s-a ținut cont și de forma administrării de stat a republicii. 

Ca teritoriu și populație ni s-au părut apropiate Țările Baltice.  Seimul Letoniei independente avea 100 de parlamentari, parlamentul Estoniei - 101. Noi am considerat că cifra 101  este optimă pentru noi, deși s-a discutat și despre 71, 81. Am discutat și alte aspecte ale activității parlamentului: spre exemplu, mulți dintre membrii comisiei considerau că odată și odată parlamentul Republicii Moldova  va avea două camere. În cea inferioară deputații vor fi aleși prin vot direct de  întregul popor, iar în cea superioară vor activa reprezentanții autorităților locale ”.

După reforma din a.1994 problema reducerii numărului aleșilor poporului  a fost de mai multe ori abordată de diverse forțe politice, varianta cea mai drastică de ”optimizare” a corpului de deputați a propus-o Partidul popular din Republica Moldova în timpul celor mai recente alegeri parlamentare. În noiembrie, 2014, în cadrul dezbaterilor  preelectorale organizate de compania de radio și televiziune a Găgăuziei, reprezentantul formațiunii Leonid Decev a declarat,  că partidul intenționează să reducă numărul deputaților din parlament de la 101 la 51, iar a celor din Adunarea populară a Găgăuziei– de la 35 la 17 persoane, alese  într-o singură circumscripție. 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Keywords:

parlament , deputat , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1344 locuitori

Teleşeu este un sat şi comună din raionul Orhei. Teleşeu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1344 de oameni. Satul Teleșeu a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.